От векове се знае, че фурмите са колкото вкусен, толкова и полезен плод. Неслучайно съществува стара арабска поговорка, която гласи, че те крият толкова ползи, колкото са и дните в цялата година. А дори и фармацията се е убедила в това твърдение, тъй като на пазара се предлагат много продукти, съдържащи екстракт от фурми.
Фурмите са много богати на витамините С, А и на тези от В група, както и на безброй аминокиселини, като същевременно не съдържат мазнини. Не съдържат и холестерол.
От всичко казано дотук следва, че е препоръчително да си хапваме редовно от този сладък плод, но според последните проучвания той може дори да ни предпази от инсулт, рак на дебелото черво и високо кръвно налягане. Ето още какво трябва да знаете за консумацията на фурми:
- Фурмите са много богати на магнезий, поради което те намаляват риска от повечето болести на сърцето. Магнезият освен това има и противовъзпалителни свойства;
- Фурмите предпазват човешкия организъм от умора и го даряват с енергия. Това се дължи именно на факта, че са богати на витамини;
- Фурмите са особено препоръчителни за спортистите и за всички онези, които водят активен начин на живот, защото подпомагат издръжливостта и намаляват нивата на лошия холестерол;
- Фурми се препоръчват и на бременните жени, тъй като предпазват от анемия и от запек, който е характерен именно за бременните. Това става обаче ако веднага след като се насладите на 2 фурми изпиете 2 ч. ч. топла вода. Така ще се спасите от стомашния дискомфорт;
- Повечето специалисти посочват, че фурмите действат и като профилактично средство срещу Алцхаймер поради високото си съдържание на магнезий и калций;
- Зъболекарите също са фенове на фурмите и ги препоръчват на своите пациенти, защото плодовете съдържат флуор, а всички знаем, че той предпазва зъбите от поява на кариес;
- Не на последно място трябва да се спомене, че фурмите се препоръчват да бъдат консумирани и от хората, страдащи от астма и от други белодробни проблеми. Според някои учени действат профилактично и като средство, предпазващо от ракови образувания.
Коментари