Кокосовото масло се получава от кокосовия орех. При температура до 25 градуса то е по-твърдо, но при по-висока температура се разтопява като олио. Най-големи производители в света са Индия, Индонезия и Филипините. Получава се чрез студено пресоване на маслото от кокосовите ядки.
Този полезен продукт намира широко приложение в кулинарията. Кокосовото масло е много бърз източник на енергия за организма, което се дължи на неговата формула. За населението от топлите страни това е единствената мазнина в кухнята. Казват, че кокосовата палма е дървото, което дава всичко необходимо за живота.
Кокосовото масло съдържа наситени мазнини, които са изключително полезни за организма на човека. Кокосовото масло може да се използва ежедневно като здравословна закуска в съчетание с други полезни храни. Може да се добавя в сутрешния чай, кафето, млякото или в друго питие.
Кокосовото мляко се използва при направа на торти, бисквити, сладкиши, шейкове, сладоледи и много други десерти. Способността му да издържа на висока температура и да не се поглъща от храната при пържене и готвене го прави универсален помощник в кухнята.
Кокосовото масло не се окислява, не съдържа холестерол, глутен, изкуствени химикали. Кокосовото масло не съдържа ГМО, това го прави предпочитано от хора с глутенова непоносимост.
Знаете, че маслото намира широка употреба и в козметиката за производство на кремове и други хигиенни продукти. Отлично овлажнява кожата и косата и участва в състава на много маски за лице.
Коментари