Вече няма спор по въпрос, че редовното консумиране на ябълки предпазва от затлъстяване. Учени от Япония доказаха, че ако ядете по три ябълки на ден преди основните ястия, понижавате съдържанието на мазнините в кръвта с най-малко 20%.
Японските учени публикуваха резултатите си от направените клинични изследвания. По време на наблюденията на група хора преди храна е бил даван 600 милиграма ябълков полифенол, който се съдържа средно в три ябълки.
Това е вещество, което влиза в състава на плодовете. Полифенолът спомагащо разграждането на мазнините.
След храненията изследователите направили анализ на кръвта на хората. Резултатите показали, че нивото на мазнините в кръвта на доброволците е било средно с около 20% по-ниско в сравнение с тези, на които преди обяд не са били давани никакви добавки.
Японските учени обясняват, че въздействието на ябълковия полифенол е несъмнено. Но за да има ефект върху наднорменото тегло, трябва все пак да ограничавате храната и да не прекалявате.
Преди време и британски учени се произнесоха в подкрепа на теорията, че ябълките имат връзка с наднорменото тегло. Ако ядем по една ябълка преди ядене, ще се заситим с по-малко количество храна.
В Кеймбриджкия университет разделили 60 души на две групи. На първата преди ядене давали по една ябълка. А на втората – ябълков сок колкото една ябълка.
След което сервирали храна и на двете групи. След три седмици се оказало, че хората от първата група са консумирали по-малко храна в сравнение с членовете на втората. Тоест ябълката е засищала отчасти гласа.
Според учените същия ефект се постига и с друг плод, но най-ефикасна е ябълката.
Виж също какви витамини има в ябълките, как да съхраняваме ябълки за зимата и какво да си приготвим с много ябълки.
Коментари
Съветвам сутрин на гладно, и винаги преди хранене, но не след 20 ч. да изяждате по една кисела ябълка! Успех!