Ако имате голяма реколта от ябълки и въпреки че сте раздали на приятели и сте отделили пресни за съхранение и хапване, ви останат още много, то навярно се чудите какво да ги правите.
Ще ви предложим няколко идеи с многото ябълки, които имате.
Идеи за консервиране на ябълки
И така, какво можете да направите с много ябълки:
- Сок (нектар) от ябълки;
- Компот от ябълки;
- Сладко от ябълки;
- Желе от ябълки;
- Ябълков оцет;
- Ябълково вино;
- Ябълкова ракия;
- Ябълков пектин;
- Замразени пресни ябълки;
- Ябълково пюре;
- Ябълково сирене.
Може би списъкът не е пълен. Ако имате още идеи - споделете ги!
И ако все пак искате да имате свежи ябълки за по-дълго, ето някои общи съвети за съхранението им:
Съхранение на ябълки
- Място: трябва ви отделна изба или килер за дългосрочно съхранение на ябълки (не ги съхранявайте заедно с картофи, моркови и други зеленчуци);
- Температура и влажност: оптималната температура за съхранение на ябълките през зимата е около 0°С (мин. -1°С, макс. +5°С). Относителна влажност на въздуха - 85-90%;
- Срок на годност: есенни сортове - около 2 месеца при температура 0 °C, зимни сортове - от 4 до 7 месеца;
- Външен вид на ябълките: плодовете трябва да са без най-малки повреди, червеи, дръжката трябва да е цяла. Желателно е естественият восъчен налеп по плодовете да се запази;
- Сортиране по сорт и размер: съхранявайте ябълките от всеки сорт в отделни кутии, също сортирайте ябълките по размер;
- Контейнери и конструкции за съхранение: върху стелажи (за предпочитане с чекмеджета за по-лесно преглеждане на плодовете. Поставете ябълките на 1 ред и така, че да не се допират една до друга), в дървени сандъци (поставяйте плодовете много внимателно, за да избегнете рани и вдлъбнатини ), в дървени контейнери, картонени кутии. Прикрепете етикет с информация за сорта ябълка и датата на съхранение на ябълки към кутии или рафтове на стелажи.
Ако следвате нашите съвети, ще имате дълго време възможност да приготвяте на близките си любимия ябълков пай или пък ябълкови мъфини.
Коментари