Розата - тя не е просто цвете, тя е царицата на цветята. С разнообразни цветове и форми, тя омайва всички с уникалния си аромат. Освен това розата има лечебни свойства, а един от начините да ги изпробвате, е употребата на розовата вода. Розовата вода има и изненадващи кулинарни качества.
Ароматната течност е използвана като освежаващо и охлаждащо средство още от древните римляни и перси. Розовата вода е воден дестилат на етеричномаслени сортове рози и страничен продукт при производството на розовото масло.
За производството на 1 кг розово масло е необходимо да се преработят 3000 кг розови цветчета, затова то е толкова скъпо и ценно.
Розовата вода е била тайното оръжие на Клеопатра, с което тя поддържала неувяхващата си красота, като всеки ден се къпела в розова вода и обливала лицето си с нея.
Компресите с розова вода премахват кръговете под очите, а изплакването на косата с нея тонизира скалпа и ускорява растежа на косата. Също така розовата вода почиства и свива порите, нормализира работата на мастната секреция, премахва възпаленията и раздразненията на кожата.
Розовата вода се използва както за десерти, така и за основни ястия - например Агнешки ребра в розова вода. Много ароматен десерт е оризовият пудинг с розова вода.
Важно е да знаете, че розовата вода, която се продава в парфюмериите, не е подходяща за кулинарни цели. Розова вода за готвене може да закупите от биомагазини.
Коментари