Медът е натурален подсладител, алтернатива на захарта. В чистата му форма няма добавки, усвоява се лесно от организма и може да се използва във всички готварски процеси.
Медът е от продуктите с неограничена трайност. Съхранява се на тъмно, прохладно и сухо място, без странични миризми, в стъклени, порцеланови, глинени, керамични или дървени съдове.
Идеята да го поставите сред бурканите в мазето не е добра, тъй като веднага попива миризмата на риба, туршия, кисело зеле или сирене. Хладилникът също не е подходящо място, защото е прекалено влажно.
Не поставяйте пчелният продукт на пряка слънчева светлина. 48 часа са достатъчни, за да се разрушат ферментите в пчелния мед, на който се дължи противомикробното действие. При температура над 150 градуса, лечебното вещество става просто смес от въглехидрати.
Заради киселините, които съдържа, медът не трябва да се съхранява в метални съдове. Металът може да предизвика окисляване, което да доведе до увеличаване на тежките метали в съдържанието му и до намаляване на полезните вещества. Съхраняван в такива съдове, медът може да доведе дори до отравяне.
Медът е изключително полезен и често се използва в кулинарията, тъй като придава на ястията чудесен вкус. Ето някои препоръки, които ще са ви полезни в рецептите с мед.
Ако сте решили да използвате мед вместо захарта в рецептата, сложете количество, което е на половина на захарта.
Пчелният продукт е чудесно лечебно и хранително средство, когато се комбинира с други храни, имайте предвид, че при консумация на пчелен мед не трябва да се стига до крайности - той не може и не трябва да бъде единствен хранителен източник.
Ето и една вкусна рецепта за сладки с мед:
Ще ви трябват:
2 яйца, 1 чаена чаша захар, половин чаена чаша олио, 150 грама разтопен на водна баня мед, 1 супена лъжица канела, 1 супена лъжица сода бикарбонат, която да се добави към брашното. Брашно, колкото да се получи сравнително твърдо тесто.
Начин на приготвяне:
Последователно смесете отделните съставки. Постепенно изсипете брашното като месите на ръка. Набрашнете повърхността, където ще се разстила тестото. Набрашнете леко точилката и ръцете си, а след това разточете брашното на тънък лист. Изрежете формичките (с помощта на форми за курабии или с нож)и ги поставете в тава върху хартия за печене.
Фурната трябва да бъде предварително нагрята на 180 градуса. Сладките се пекат в продължение на 10-15 минути. Извадете ги преди да са станали много твърди. След като ги извадите от фурната, ги оставете да изстинат. Тези Меденки са по-вкусни след като преседят известно време.
Коментари