Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ядем почти изцяло само вносна риба

Ядем почти изцяло само вносна риба

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Лаврак

Едва една трета от рибата, която се консумира у нас, е от родното Черноморие. Единственият изцяло български продукт е калканът.

70 % от сафрида по капанчетата на морето е вносен. Той заедно с лаврака и ципурата идват от южните ни съседки. Морските дарове са внос от Турция, Гърция и Норвегия. Скумрията и хекът отново идват от Норвегия. Евтиният пангасиус пък идва от далечен Виетнам.

От сдружението на рибарите Черноморски изгрев обясниха, че причина за огромното количество вносни продукти е недостигът. Българските рибари вадят стока, която веднага отива в заведенията по морето и е крайно недостатъчна. Поради това вносът многократно надвишава родната продукция. Днес българските рибари ловят барбун на север, а скоро се очакват и пасажи чернокоп и сафрид. На юг се залага основно на цаца.

Цените на рибните продукти не са се повишили особено през летния сезон. Хамсията и цацата се продават на 3 лв. за килограм, докато гюмюшът е на двойно по-ниска цена.

Сафрид

Барбун варира от 3.50 до 5 лв. на килограм, скумрията се намира за 5.50, а сафридът - за 6 лв. По-високите цени по презумпция държат акулата – 10 лв., чернокопът – 14 лв., лавракът и ципурата - за 10, както и леферът - за 18 лв. Калканът отново е най-скъп, с цена от 28 лв. за килограм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest