Съвременните представи за здравословно балансирано хранене са невъзможни без присъствието на морски дарове, към които принадлежат и някои видове дребна риба като мойвата. Самото название е с много древни корени, които ни отпращат към карелско-финландските езици, назоваващи с тази дума малки рибки, използвани като стръв за риболов на риба треска.
Рибата има още много други названия - свещеник, капелин, каплин и други. Оказва се, че малките рибки всъщност са вкусна и много полезна храна, което веднага ги отпраща към кулинарите.
Струва си да се опитат различни рецепти с мойва, като същевременно научим и полезна информация за тази невзрачна само на пръв поглед морска обитателка, която се сочи за най-евтината и полезна риба.
Външен вид и местообитания на мойва
Мойвите са хищни малки риби. Принадлежат на семейството на сьомгата. Тялото им има удължена, сплескана отстрани форма. На дължина са от 15 до 25 сантиметра и тежат до 54 грама. Покрити са с люспи от двете страни на корема и по протежение на страничната линия, както и по гърба. Имат малки и добре развити зъби.
Рибата мойва е изцяло морски вид, не се среща в сладки води. Само по времето на хвърляне на хайвера този вид риба се доближава по-близо до брега.
Според местонахождението си се отличават 2 вида мойви -тихоокеански и атлантически. Има ги и в близост до крайбрежието на Гренландия, в Чукотско море, Баренцово море и други северни области.
Рибата се храни с ларви на скариди, зоопланктон и хайвер. Яде също ракообразни и малки червеи. Това е много активен вид риба, която не спира да живее активно и през студените зимни месеци, както през останалите сезони. Риболовът на мойва е активен през цялата година и има важно икономическо значение заради количествата, стигащи до 4 тона на година в някои области на разпространение.
Дребните рибки имат такова значение заради многобройните ползи, които се дължат на техния състав.
Химичен състав и лозни на месото на риба мойва
Съставът на риба мойва може да се определи като нискокалоричен и затова тя се причислява към диетичните продукти. В 100 грама прясна риба се съдържат само 116 калории. Пържената риба от вода е по-калорична, а енергийната стойност на печената риба е малко по-малка от пържената, като този показател се определя от допълнителните съставки в рибните рецепти.
Химическият състав на рибата мойва е впечатляващ. Подобно на много други морски обитатели тази рибка е лидер в съдържанието на витамини А, С и D, както и група В.
Сред минералите вадещо място заемат флуор, йод, калций, селен. Важно е да се отбележи, че месото на рибата съдържа повече селен от месните продукти, а селенът е активна съставка, която стабилизира процеса на стареене в организма и е отговорна за отстраняване на вредните съединения от вътрешните органи.
Заради съдържанието на протеини тази риба е важна за спортистите. Тя съдържа около 23 % протеини, в добавка към калия, калция, брома, фосфора, йода, желязото.
Омега- мастните киселини помагат на тялото да се справи с лошия холестерол, а целият комплекс от полезни хранителни вещества подпомага продуктивната работа на тялото. Това е от значение за благосъстоянието ни и за укрепване на имунната система. Лекарите препоръчват консумацията на капелан за профилактика на хипартонията.
Заради уникалния си състав при редовна консумация риба мойва значително понижава нивата на кръвната захар и подобрява количествата инсулин, които тялото произвежда. Положителният ефект върху щитовидната жлеза се дължи на съдържанието на йод и при проблеми с жлезата мойва е в състояние да подпомогне оздравителния процес. Има предположения, че редовната консумация на тази риба може дори да предотврати появата на ракови клетки.
Сред ползите трябва да се отличи регулиращата роля на рибата в процесите на метаболизма. Този продукт се справя и с развитието на възпалителни процеси в дихателните пътища. Служи като профилактичен продукт при коронарна болест на сърцето и инфаркт, тъй като редовната консумация стабилизира сърдечния ритъм.
Тази морска храна се препоръчва на диабетиците, възрастните хора, страдащи или застрашени от болестта на Алцхаймер, при жени в менопауза и мъже с проблеми с простатата.
Вреди от консумацията на риба мойва
Наред с ползите трябва да се имат предвид и вредите от консумацията на тази риба. Те се състоят основно в следните направления:
- При алергии към морски дарове рибата може да предизвика сериозна реакция от организма;
- При консумация на пушена риба следствие на опушването тя може да има канцерогенен ефект. Затова не се препоръчва консумация на големи количества пушен каплин;
- Трябва да се внимава много с прясната риба. Ако е развалена, тя е в състояние да причини сериозно отравяне. Затова изборът на мойва за консумация изисква максимално внимание. Риби с мътни очи и слуз при хрилете са опасни и не бива да се купуват;
- Капелинът е в състояние да натрупа живак, ако живее в замърсена вода, а това води до тежки интоксикации при консумация;
- Хайверът на рибата също е мощен алерген и при индивидуална непоносимост не бива да се консумира;
- Болести, при които не е добре да се консумира мойва - това са нарушенията в храносмилателната система като гастрит в остра фаза, язва на стомаха и алергии. Не е подходяща храна за бременни жени и кърмачки.
Готвене на риба мойва
- Каплинът се обработва и съхранява по различни начини. Запазването във фризер е позволено за срок до 3 месеца, ако закупената риба е съвсем прясна;
- Солена мойва - осоляването на рибата е лесно и се прави и в домашни условия. За осоляването на 1 килограм прясна и почистена от вътрешностите риба са нужни 1 литър вода, в която са разтворени 3 лъжици фина сол, 5 дафинови листа, няколко скилидки чесън и зърна черен пипер, от които се прави саламура, която се сварява и охлажда. С нея се залива рибата и престоява 1 ден в хладилника;
- Пържена мойва - почистената и измита риба се потопява в смес от брашно и сол и се пържи в растително масло. Пърженето е бързо и рибата трябва да се обърне и от двете страни;
- Печена мойва - обработката е много подобна на пържената, като може да се добавят зеленчуци или разбито яйце и да се пече във фурната 30 минути до готовност.
Може да се приготви домашна цаца, където рибата се изпържва цялата, като се подбират по-дребни екземпляри, а може да се консервира каплин както повечето дребни рибки.
Тъй като тази риба се комбинира перфектно със зеленчуците съществуват рецепти за приготвяне с картофи, ориз, чушки, домати или комбинации от тях. От подправките най-подходящи за нея са босилекът, риганът, дафиновият лист, черният пипер, магданозът и лимоновият сок.
Хайверът на тази риба не се счита за деликатес, но е хранителен, доста евтин и позволява ежедневна консумация, тъй като е полезен за организма. Има доста високо калорично съдържание. В 100 г хайвер се съдържат 290 килокалории.
За морски дар, каквато е мойвата, това е високо съдържание, което изисква да се съобразява количеството на вкусния продукт. В него има витамини А, В, С, Е, минерали калций, магнезий, цинк, манган, желязо. Съдържащите се фосфор и селен могат да задоволят по-голяма част от дневната нужда на тялото от тези минерали.
Мястото на риба мойва в хранителните традиции по света
Мойвата е добре оценена в районите, където се лови. В Мурманск има празник, посветен на улова на риба със стопанско значение и на този ден могат да се опитат разнообразни рецепти с каплин.
В Азия също е високо ценен продукт. В Япония местните жители поставят тази риба наред с ориза и другите продукти в традиционните им рецепти. Готвят я, пекат я, слагат я в рибни салати и като гарнитура с риба към други основни блюда. Рибните консерви с каплин са много популярни, правят я и цяла пържена. Рибата може да се навива и да се прави на рибно руло. Вкусна е приготвена по всякакъв начин.
Коментари