Мойва е малка по размер риба от мирисово семейство, обитаваща северната част на Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан. Известна още като капелин, каплин, рибата е призната за един от най-ценните морски дарове.
Предлага се от търговците на пазара на достъпна цена и заема водеща позиция по брой полезни свойства.
Според експертите мойва е вкусна и здравословна риба, достъпна за почти всички. Може да се пържи, вари, опушва и да се осолява. Консумирането на тази риба може да нормализира нивото на холестерола в кръвта, да повиши имунитета на вашето тяло, а високото ѝ съдържание на йод помага да се избегнат някои проблеми с щитовидната жлеза.
Консумацията на мойва, която е и източник на витамин С, фолиева киселина и тиамин, повишава хемоглобина. Тази комбинация от полезни вещества нормализира функциите на стомашно-чревния тракт, подобрява апетита и има общо тонизиращо действие върху организма.
Запасете се с мойва, защото така ще се насладите на ползите от тази риба, богата на протеини и омега-3 мастни киселини.
Капелин може да се сервира цяла с кожата и е идеална за пържене, въпреки че при сваряването и печенето ѝ ще се запазят хранителните качества по-ефективно.
Мойва се счита за рибен деликатес. В азиатската кухня хайверът е известен като масаго и се използва най-вече като съставка в суши. Може да се боядисва и в други ярки цветове, като червено и зелено за допълнителен визуален усет. Икра от мойва се използва и за производство на фин хайвер, търсен в Русия и Украйна.
Мойва достига зрялост и е готова за хвърляне на хайвера си на четири до пет годишна възраст. Това се случва на дълбочина от 20 до 60 м по крайбрежието на Финмарк и Северен Тромс — с други думи на север. Яйцата на мойва се прикрепят към морското дъно и лежат там около месец, преди да се излюпят. След това ларвите се понасят нагоре и се насочват към Баренцово море, ускорявани от океанските течения.
Мойва прекарва по-голямата част от живота си в плитчини, като за три до четири години нараства до 14-18 см.
В доста аспекти може да се каже, че мойва е една от най-добрите риби. На вид може да изглежда незначителна, но дребната риба поддържа живота както в морето, така и извън него.
Коментари