Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето коя е най-полезната и най-евтина риба

Ето коя е най-полезната и най-евтина риба

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94227870
Ето коя е най-полезната и най-евтина риба

Мойва е малка по размер риба от мирисово семейство, обитаваща северната част на Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан. Известна още като капелин, каплин, рибата е призната за един от най-ценните морски дарове.

Предлага се от търговците на пазара на достъпна цена и заема водеща позиция по брой полезни свойства.

Според експертите мойва е вкусна и здравословна риба, достъпна за почти всички. Може да се пържи, вари, опушва и да се осолява. Консумирането на тази риба може да нормализира нивото на холестерола в кръвта, да повиши имунитета на вашето тяло, а високото ѝ съдържание на йод помага да се избегнат някои проблеми с щитовидната жлеза.

Консумацията на мойва, която е и източник на витамин С, фолиева киселина и тиамин, повишава хемоглобина. Тази комбинация от полезни вещества нормализира функциите на стомашно-чревния тракт, подобрява апетита и има общо тонизиращо действие върху организма.

Запасете се с мойва, защото така ще се насладите на ползите от тази риба, богата на протеини и омега-3 мастни киселини.

Капелин може да се сервира цяла с кожата и е идеална за пържене, въпреки че при сваряването и печенето ѝ ще се запазят хранителните качества по-ефективно.

Риба Мойва

Мойва се счита за рибен деликатес. В азиатската кухня хайверът е известен като масаго и се използва най-вече като съставка в суши. Може да се боядисва и в други ярки цветове, като червено и зелено за допълнителен визуален усет. Икра от мойва се използва и за производство на фин хайвер, търсен в Русия и Украйна.

Мойва достига зрялост и е готова за хвърляне на хайвера си на четири до пет годишна възраст. Това се случва на дълбочина от 20 до 60 м по крайбрежието на Финмарк и Северен Тромс — с други думи на север. Яйцата на мойва се прикрепят към морското дъно и лежат там около месец, преди да се излюпят. След това ларвите се понасят нагоре и се насочват към Баренцово море, ускорявани от океанските течения.

Мойва прекарва по-голямата част от живота си в плитчини, като за три до четири години нараства до 14-18 см.

В доста аспекти може да се каже, че мойва е една от най-добрите риби. На вид може да изглежда незначителна, но дребната риба поддържа живота както в морето, така и извън него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest