gotvach.bg»Статии»Любопитно»Каква е разликата между просеко и шампанско?

Каква е разликата между просеко и шампанско?

Шампанско
Комплект от 6 чаши за шампанско
Препоръчано за теб:
Комплект от 6 чаши за шампанско
33.00 лв.
Виж ››

Много хора са на мнение, че единствената разлика между просекото и шампанското е, че първото се произвежда традиционно в Италия, в второто - във Франция. Истината е, че разликата е огромна, а единствената прилика са малките мехурчета в пенливите вина.

Просекото е сухо пенливо вино. Произвежда се изключително на Апенинския полуостров и за създаването му се използва специален сорт грозде. Произвежда се само в девет области на Италия, а самият вид вино е защитен. Така просеко, произведено извън тези провинции без изрично разрешение, не може да има традиционното име на алкохолната напитка. Едва няколко компании, разположени в Бразилия, Аржентина, Австралия и Румъния, имат разрешение да го произвеждат.

Знае се, че шампанското се произвежда във френския район Шампан. Въпреки че много от нас смятат, че са пили и пият шампанско, истината е, че само произведеното в този район на Франция вино може да носи това име. Тази напитка се произвежда само в провинция Шампан и никакви лозя и технология не могат да репликират вкуса му.

Основната разлика между шампанско и просеко идва от начина на ферментация. Шампанското се произвежда по метода на вторична ферментация в бутилката. Този процес е много дълъг и може да отнеме години, за да се получи наистина качествен вкус. Ферментацията при просекото, от друга страна, продължава само няколко месеца. Като след това се получават по-фруктови, свежи и ароматни вина.

Също така за производството на просеко се ползва само един вид грозде – Глера. За разлика от шампанското, просекото е вино, чиито вкус и аромат се проявяват най-добре веднага след производството му. Колкото по-скоро е направено, толкова е по-свежо и приятно за небцето.

Просеко

Шампанското се пие в чаши, които имат конична форма и се разширяват постепенно нагоре. Най-добре се съчетава с ягоди и различни морски продукти като миди и скариди.

Просекото се пие в тесни чаши, които се пълнят само до една трета. Пие се младо, като се смята, че след третата година вкусът му се влошава. Най-добре се съчетава с меса, азиатски храни с по-остър вкус, както и с прошуто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest