Йерба Мате (известен също като Erva Mate или Cimarron) е вечнозелено растение, което вирее в Бразилия и Парагвай, както и в други региони на Южна Америка. Жителите на Южна Америка от векове се възползват от ценните, животворни качества на това дърво.
Научните изследвания са потвърдили положителните ефекти на екзотичната напитка върху здравето. Оказва се, че активните съставки, съдържащи се в нея, могат да изкоренят раковите клетки, причиняващи рак на дебелото черво.
Йерба Мате е богат на полифеноли, които гарантират полезно действие върху клетките на тялото ни. Препоръчва се приемът му в случай, че имате нужда от енергийна напитка, алтернатива е и на кафето и е без странични ефекти.
Йерба Мате съдържа вещество, подобно на кофеина, което е с изключително положителни свойства и е в състояние да даде на тялото и нашия ум незабавното усещане за благополучие и релаксация, която не би могла да доведе до сърцебиене или чувство на възбуда.
Вечерният прием на Йерба Мате може да бъде полезен и да помогне на организма да възстанови загубата на енергия през деня. Тази напитка указва благотворно влияние върху храносмилателната система, като насърчава дейността на стомаха и червата.
Тя е в състояние ефективно да стимулира диурезата, като по този начин помага при нужда за по-лесното отстраняване на излишните течности и подпомага дейността на бъбреците. Тази характеристика я прави подходяща за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците. Чудодейната напитка стимулира и дейностите на сърдечно–съдовата система.
Йерба Мате е естествено помощно средство при диети. Също така стимулира дейността на мозъка и помага при възвръщане на загубената концентрация.
Листата dell'Erba Mate в Южна Америка все още се обработват по традиционни методи. След прибирането на реколтата, те се оставят да съхнат на слънце в продължение на двадесет и четири часа. След това следва процедура на раздробяване чрез специална мелница и чак тогава полученият продукт е готов за използване.
Напитката може да се приготви като обикновен чай, т.е. оставя се да престои в продължение на няколко минути във вряща вода и след това течността се филтрира.
Напитката може да се приготви и след специален ритуал, точно както се практикувал от индианците от племето на гуарани, които се смятат за откривателите. В този случай ще трябва да имате на разположение специален контейнер.
След измиването на Мате листата с кипяща вода, се изчаква няколко минути и после вие ще сте в състояние да пийнете чай без да се налага да филтрира те и следователно без да се махате листата.
Коментари