Терере е тонизираща южноамериканска напитка. Най-много се консумира в Парагвай, Аржентина, Южна Боливия и Бразилия.
Приготвя се от изсушени листа йерба мате и подправки, които се смесват със студена вода или студени плодови сокове.
Най-честата комбинация на листата йерба мате е с мента. Водата или сокът предварително се охлаждат с лед. Напитката се използва за утоляване на жаждата, като и за освежаване в големите горещини.
Обикновено се консумира в специални чаши наречени guampa, които се изработват от говежди рога. Племето гуарани са дали името Терере на напитката.
Твърди се, че по време на Войната за Гран Чако, на парагвайските войници им се налагало да консумират своето мате студено, понеже нямало как да си загряват вода за него. Така се появила напитката Терере.
След края на войната, когато войниците се прибират по домовете си, започват да разпространяват новата напитка в страните и градовете си. В някои страни се използва и за ритуали за доверие.
Някои от най-популярните плодови сокове, които се използват за направата на напитката са: сок от лайм, манго, портокал, грейпфрут, праскова и лимон.
Най-честите билки, използвани за Терере са: мента, лимонена трева, или лимон върбинка. Една от най-големите фенки на тонизиращата напитка е Мадона.
Самата тя я е консумирала по няколко пъти на ден, тъй като по време на бременността си се чувствала много добре от нея.
Коментари