Билките – чудо, създадено от Господ!
В динамичното съвремие, наситено с много емоции и стрес, би било добре да имаме макар и минимални познания, свързани с лековитостта и чудодейната сила на билките.
В много от случаите един добре балансиран билков чай би имал по-ползотворно действие от фармацевтичните продукти.
Чаят от липов цвят е може би най-популярен и полезен за всички възрасти. Поради голямото му съдържание на ценни етерични вещества, той е много ароматен, успокоява нервната и храносмилателната система и може да се пие по всяко време.
Чаят от мента е много освежаващ, с приятен аромат и действа противомикробно. Особено подходящ е при някои стомашно-чревни заболявания /отстранява болката/. Ментовият чай действа благотворно върху нервната система, при сърдечно-съдовите неврози, подобрява храносмилането.
Чаят от лайка е свързан с традициите в народната ни медицина и националната ни кухня. Още от нашите баби знаем, че е добро средство при болно гърло /с него се прави гаргара/. Използва се при възпалителни процеси в устната кухина, зъбобол, при стомашно-чревни заболявания. Той е характерен с разнообразните си противомикробни елементи. Цветовете на лайката съдържат етерично масло, каротин /вещество, превръщащо се в организма във витамин А/, витамин С. Успешно се използва и в козметиката.
Популярният чай от маточина успокоява и регулира нервните процеси, действа благоприятно върху съня. Особено препоръчителен е за всички, които са раздразнителни и нервни, страдат и са застрашени от артериална хипертония. Консумирайки чай от маточина, се постига успокояване на нервна система, още води до нормализиране на кръвното налягане в началните фази на хипертонията. Препоръчва се да се пие по една чаена чаша 2-3 пъти дневно.
Комбинациите от билкови чайове са смес от мащерка, риган, лайка, мента, кантарион, маточина и други, които подобряват психотонуса, укрепват имунната система и предпазват от някои заболявания.
Планинските чайове съдържат богата палитра от ароматни билки. Те удвояват силите, имат тонизираща функция на сърдечно-съдовата система, спомагат за бързото изхвърляне на продукти на обмяната, водещи до мускулна умора.
Хранителен режим с билкови чайове
7.30 часа: 250 мл чай от липов цвят; 50 г обезсолено сирене; 1 филийка черен хляб;
10.00 часа: 250 мл чай от шипка;
12.00 часа – 300 г телешко със зеле /прясно или кисело безсолно/, 150 г салата /чушки, домати, моркови/, 125 г крем от извара без захар /може да се ползва захарин/;
16.00 часа – 250 мл ментов чай;
19 часа – 250 мл Чай от маточина, 50 г кашкавал, 1 филия типов хляб, 2 бр. печени ябълки.
Чаят се консумира без захар.
Коментари