В знак на приятелство и гостоприемство в страните на Южна Америка е прието да ви почерпят с националната им напитка - парагвайски чай. Този екзотичен чай се приготвя от листата на чаено дърво или така наречено - мате.
В диво растящ вид е вечнозелено дърво, което достига височина до 13-14 метра. Отглеждано в плантации, култивираното дърво достига височина до 5 метра и по този начин по-лесно се берат листата му.
Индианците са използвали парагвайския чай още преди идването на белите на континента. Варели са накъсаните от дървото листа в половини от тикви и са пиели чай през тръстика. Пиенето на чай за тях е било ритуал. Приготвял се от домакина и тиквата с готовия чай се предавала от човек на човек.
Тази напитка утолява жаждата, възстановява силите и ободрява при умора.
По-късно с изследвания е установено, че в чая Мате се съдържат витамините А, В1, С, лимонена киселина, ванилин, 1.8 кофеин, теобромин, ароматни смоли, до 12% дъбилни вещества. Специфичният вкус и аромат на парагвайския чай се дължи именно на ароматните вещества.
Мате се сервира в керамични закрити съдове с формата на тиква. Пие се със сламка, за да не се окислява бързо.
Парагвайският чай е класифициран от диетолозите към лечебните и тонизиращите напитки. Кофеинът в листата оказва на организма леко стимулиращо въздействие.
Коментари