Gotvach.bg»Статии»Любопитно»6 неочаквани неща, които можете да приготвите в домашна хлебопекарна

6 неочаквани неща, които можете да приготвите в домашна хлебопекарна

AdminAdmin
Администратор
95442k
Бяла хлебопекарна

Хлебопекарната е удобен уред, който позволява бързо и лесно да приготвяте домашен хляб, при това с различни продукти и вкусове, каквито преди не сте си и помисляли. Но знаете ли, че тя може много повече от това? Прочетете нататък, за да научите колко още неочаквани и вкусни ястия можете да приготвите с този кухненски помощник.

Сладкиш, торта или козунак

Щом хлебопекарната пече хляб, защо да не опече сладкиш, козунак и дори блатове за торта? Ще го направи, разбира се. В тези случаи обаче трябва да премахнете бъркалката за месене и да използвате уреда като малка автоматична фурна. Имайте предвид, че вероятно ще получите по-твърда долна коричка от обичайно.

Разбъркайте предварително сместа за любимия сладкиш или торта, сложете я в пекарната и включете на програма само за печене. Внимавайте да не надвишавате указания капацитет. В някои случаи можете да застелите и хартия за печене.

Повечето производители ще ви дадат подробни указания и дори рецепти в кутията с уреда.

Пица

Ето още едно любимо ястие с тесто, което може да бъде приготвено в хлебопекарната, макар и само донякъде. Тук не можете да изпечете пица, но можете да омесите чудесно тесто, което да гарнирате и опечете в домашната фурна.

Сладко

Всички хлебопекарни имат специални програми за приготвяне на домашно сладко. Те загряват съда и разбъркват в продължение на няколко часа, докато сместа от продукти се сгъсти и се получи любимото домашно сладко. В наръчника с рецепти на производителя на хлебопекарната ви трябва да има поне основна рецепта за сладко, но може да намерите много предложения и онлайн.

Лютеница

Щом е възможно да направи деликатес от плодове, защо да не може и от зеленчуци? Любимата ви лютеница може да се свари в хлебопекарната по същата технология както сладкото. Но отново трябва предварително да сте приготвили всичко – да сте смесили смлените зеленчуци с подправките и да е останало само варенето. За най-добър резултат може да се наложи да пуснете два пъти програмата за варене на сладко, за да може лютеницата да се сгъсти добре.

Бъркани яйца

Същата настройка за сладко ще ви помогне да си приготвите и бърз обяд или вечеря под формата на бъркани яйца. Отново смесвате предварително съставките – яйца, подправки и малко мляко и ги разбивате добре, тъй като бъркалката няма да се справи с разбиването на яйцата. Намажете съда с малко олио, сложете сместа вътре и настройте на програма за сладко.

Все пак имайте предвид, че тези яйца ще ви отнемат малко повече време и няма да са съвсем ситно разбити. Вариантът също така е по-подходящ за по-големи количества. Но все пак приготовлението им не изисква да стоите на котлона.

Кисело мляко

Хлебопекарната става още по-удобен уред за домашно приготвена храна и заради възможността в нея да правите домашно кисело мляко. Ще трябва да използвате специална програма за кисело мляко или йогурт, която поддържа подходящата температура за подквасване. За целта ви е нужно само прясно мляко и качествена закваска (отделно закупена или от вече приготвено кисело мляко) и малко предварителна подготовка.

Имайте предвид, че не всяка хлебопекарна има такъв режим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest