Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хлебопекарната – за и против

Хлебопекарната – за и против

AdminAdmin
Администратор
95442k
Приготвяне на хляб в хлебопекарна
Снимка: stock.adobe.com

Обичате хляб? Държите да се храните с храна с избрани от вас съставки и приготвена у дома? Месенето на хляб може да бъде трудоемко и времеемко занятие, за което, за съжаление, съвременният човек няма достатъчно време. Особено ако трябва да се прави ежедневно. Затова все повече семейства предпочитат да използват домашна хлебопекарна. Но има ли смисъл това? Наистина ли е съвършеното решение, или има и минуси? Нека помислим заедно.

Плюсовете на хлебопекарните

На първо място, хлябът у дома ще ви излезе по-евтин, отколкото този в магазина. Дори когато използвате скъпи и специфични брашна, вашият хляб ще има по-ниска себестойност, отколкото подобен в кварталната пекарна или бакалия.

На второ място, пестите си целия дълъг процес по месене, втасване, премесване, повторно втасване, печене, следене. Вместо да отделите няколко часа внимание на домашния хляб, вие ще можете да направите всичко необходимо само за минути: измервате и слагате нужните съставки в хлебопекарната, настройвате програмата (и дори таймера) и отивате да работите или да почивате. В зададения от вас час ще имате готов, топъл, ухаещ хляб. Само трябва да го извадите от уреда.

Но истината е, че най-много потребители използват хлебопекарни, за да имат възможността да приготвят здравословна храна за себе си и семейството си. Тук можете да избирате и контролирате всяка една съставка. Можете да използвате домашно брашно, специфични редки брашна, както и други съставки. В домашния ви хляб няма да има синтетични набухватели и консерванти. За сметка на това може да има безглутеново брашно, истинска жива мая или квас. Ще се радвате на чистата храна, която ще ви помогне в грижата за здравето.

Нещо повече, много модели хлебопекарни позволяват в тях да се приготвят домашни сладкиши, мекици, кифлички, тесто за пици, дори компоти, сладка, конфитюри, лютеници и други любими вкусотии. Отново с голяма лекота и почти автоматично.

И не на последно място, с хлебопекарната ще забравите за покритата с брашно кухня и мръсните съдове. Тя меси, втасва и пече хляба в един и същи съд и той е единственият, който ще трябва да почистите от самото начало до края. Да, наистина е толкова лесно и бързо.

Минусите

Като всичко останало, хлебопекарните у дома могат да имат и известни минуси. Като начало, ще трябва да купите и намерите място за съхранение на още един домакински уред. Това може да е доста трудно в малка кухня. Добрата новина обаче е, че хлебопекарната може да работи еднакво добре и в килера или друго помещение у дома, тъй като не изпуска пара и не създава бъркотия около себе си.

Друг минус може да открият перфекционистите – лопатките на уреда са фиксирани, тоест всеки хляб се пече около тях и при изваждането му в средата му се образува дупка.

И последното неудобство може да усетите, ако имате голямо семейство или събиране и един хляб на ден не ви е достатъчен. Ще трябва да правите хлябовете един по един и да изчаквате по няколко часа, преди да можете да сложите следващия. Но пък можете да оставите уреда да работи и през нощта, и докато сте на работа, което може да бъде решение на проблема ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest