Подправката Пикантина представлява микс от сушени зеленчуци и подправки, характерни за нашата географска ширина. Предлага се в сушен вид под формата на кубчета или на прах, които се добавят към храната в процеса на нейното подготвяне и подобряват вкусовите качества на готовото ястие.
Полезни свойства на готовите миксове Пикантина
Популярните и традиционни за кухнята ни подправки, които включва пикантина, са съобразени с вкусовите качества на българина, балансирани са като състав и дават възможност да се подправи всяка гозба, така че да добие свеж аромат и вкус. Подправките Пикантина могат да се добавят практически във всяко ястие като овкусител. Храната, подправена с пикантина, е наистина много вкусна, а готовите кубчета улесняват приготвянето на почти всички храни, съкращавайки времето за готвене.
Вреди на подправката Пикантина
Има много мнения против използването на готовите подправки. Защо? Причината е, че те съдържат и много подобрители, които не носят никакви ползи за храненето ни, а един от тях - мононатриевият глутамат, е дори опасен за здравето. Той уврежда мозъка и може да доведе до Алцхаймер.
Наричат го вече вкусът, който убива.
Мононатриевият глутамат попада в списъка на храните с пристрастяващ ефект, защото има леко адиктивно действие. Според много потребители масовото му предлагане изобщо не е случайно. Действието на микса е по правилото: най-добрият клиент е зависимият клиент, защото ако владееш вкуса на клиента, владееш самия клиент. Но това става на много висока цена.
Мононатриевият глутамат убива невроните в мозъка и предизвиква ендокринни разстройства у хората и животните. Този овкусител се свърза и с така наречения синдром на китайския ресторант, тъй като се използва в големи количества в китайската кухня. Симптоми, които могат да се появят, са парене и сърбеж по лицето и гръдния кош, сърцебиене, слабост, виене на свят, разстройства в съня, промени в зрението и други. Овкусителят влияе отрицателно на имунната система, като я отслабва.
Използването и изключването на подправката Пикантина - лично решение на всеки
Подправката Пикантина, сухи супи, подправката вегета и всички производни, бульони със съдържание на „натурални” съставки - това са храните, в които се съдържат най-големи количества мононатраев глутамат.
Решението да се изключи тази съмнителна подправка от личния хранителен режим или да се поддадем на вкусното и улесняващо ни предложение на хранителната индустрия, е лично. Информираният човек взима информирано решение.
Коментари