В сезона на грипните вируси, настинки, студени зимни дни, една топла пилешка супа би свършила чудеса. Напоследък на пазара има готови инстантни супи, т. нар. сухи супи. Това е един лесен и бърз вариант да си набавим необходимите хранителни елементи за деня в топла чаша супа, без да се налага да стоим с часове в кухнята.
Но дали този вариант е и здравословен за нас?
Все по-често се говори и се правят различни изследвания за това, че сухите супи и бульони, които използваме за улеснение, са вредни. Но защо?
Японски учени, провели скорошно проучване по темата, и установили, че сухите супи не са полезни, тъй като съдържат много сол. В една порция супа има половината дневна норма за възрастен човек за консумация на сол. Японските учени, и не само те, са категорични, че прекалената употреба на натриев хлорид удвоява вероятността от развитие на рак на стомаха.
Изследването на учените от Япония се е провело в продължение на 11 години. През този период те наблюдавали хранителните навици на 40 хил. жители на страната. Резултатите показали, че сред мъжете, предпочитащи солените блюда, на риск е подложен един на всеки 500. Злокачественото заболяване, едно от най-разпространените, годишно отнема живота на около 1 млн. жители на планетата, като отстъпва само на рака на белите дробове.
Така че вариантът да ядете на бързо и между ангажиментите си през деня, разтворена в гореща вода супа, не е особено добър, а и най-вече - не е полезен! Затова ви съветваме - пригответе си домашна супа, вкъщи - хем е по-вкусно, хем, оказва се, и по-здравословно. Така може да регулирате количеството сол, което ще сложите. Може дори да използвате хималайска сол, за да сте сигурни, че ще избегнете риска от сърдечно съдови заболявания и др.
Коментари