Повишен е рискът от развитие на рак на панкреаса при хора, които твърде често консумират газирани напитки, алармират учени.
Според тях хора, които пият дори само две подсладени газирани напитки седмично, са изложени на повишен риск от развитие на коварната болест, съобщава Ройтерс.
Учените са установили това след продължили 14 години изследвания, в които са взели участие над 60 000 души от Сингапур.
Виновна за по-големия риск от заболяване с рак е захарта.
"Повишеното количество на захарта в газираните напитки вероятно увеличава нивата на инсулин в тялото, което допринася за растежа на панкреатичните ракови клетки", казва ръководителят на изследването Марк Перейра.
Добрата новина е, че риск да развиете рак на панкреаса няма, ако пиете плодови сокове. Авторите на проучването от университета на Минесота твърдят, че консумацията му вместо газирани напитки не е свързана с подобна опасност.
Коментари