gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Родните пчелари решиха! Ще вдигат цената на меда

Родните пчелари решиха! Ще вдигат цената на меда

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1311
Мед

С между 50 стотинки и 1 лев за килограм ще се вдигне цената на меда, обяви председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов пред Дарик радио.

Обикновено тенденцията e цената в началото да e голяма, a след това да спада. Сега обаче смятам, че цената ще бъде по-висока. Toвa, което cе тиражира - скок c около 50%, считам, че ще бъде вярно, заявява експертът.

Като причина за вдигането на цената на родния мед, пчеларите посочиха тежката зима, която е довела до висока смъртност на пчелите. Добивите са били по-ниски и заради това цената трябва да се покачи.

Михайлов добави, че последната година е била сред най-слабите за бранша и се опитват да възстановят загубите си.

Търговци и преработватели също обявиха, че имат намерение да вдигнат цената на меда. За момента по-евтино може да се намерят мед от рапица и акация, но с новия добив се очаква по-скъпо да се продават билковият и слънчогледовият мед.

Рапица

Очакванията на брашна са и тази година да има по-слаб внос на мед от Украйна и Китай, което е още една причина за вдигането на изкупната цена на българския мед.

Цените на биомеда ще са по-високи от тези на конвенционалния, като за едно бурканче биоакациев мед например ще трябва да плащаме между 9-10 лева, а обикновения ще е около 7 лева.

Най-евтин ще е медът от рапица, който ще се продава около 4 лева.

Експертите съветват да не купувате мед под тази цена, тъй като той вероятно е фалшив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest