Макар че в повечето страни е рядкост да видите капон в менюто, някога той е бил считан за истински лукс.
Капонът е петел, който е кастриран преди достигане на сексуална зрялост. Причината, поради която един петел е превърнат в капон, е свързана предимно с качеството на месото. Но също така, един капон е по-малко агресивен от обикновен петел и е по-лесен за работа.
Липсата на тестостерон причинява натрупване на мазнини в мускулите на петела, което създава нежно, ароматно месо. В началото на 20-ти век капонът е бил "избраната" птица за коледните празници, въпреки че е бил доста скъп. Месото от капон е крехко и ароматно, сравнително мазно и с голямо количество бяло месо.
Поради естеството на половите хормони, петелът трябва да бъде кастриран преди да достигне възрастта на зрялост, в противен случай промените в мускулната плътност вече са се появили. Процесът на превръщане на петел в капон се нарича капонизация.
Капоните обикновено се кастрират на възраст около осем седмици или по-рано. Те биват заклани на възраст около 10 месеца или малко по-млади (в сравнение с около 12 седмици за обикновено пиле за печене).
Тези птици се намират трудно, заради дългия период на отглеждане. Когато става въпрос за приготвяне на капона, можете да я третирате като всяка друга домашна птица.
Коментари