Празът е зеленчук с много полезно действие за тялото ни. Той съдържа белтъчини, азотни вещества, въглехидрати, ензими, почти всички витамини от група В.
Неговото най-ценно качество обаче е съдържанието му на калий и в същото време изключително ниско съдържание на натрий. В състава му са включени цели 18 аминокиселини, включително една от най-ценните за организма - цистин. Празът е богат на минерални соли, желязо, фосфор.
Празът има и лечебни свойства, които са познати още от древността. Тогава той се е използвал главно при лечение на простудни заболявания.
В народната медицина той е известен с диуретичните си способности. Стимулира работата на бъбреците и спомага отделянето на вода от организма. Благодарение на това свое качество и заради доста ниската си калорийност той се препоръчва срещу затлъстяване.
Препоръчва се и при хора с бъбречни заболявания и срещу камъни в бъбреците. Той стимула чревната перисталтика и действа разхлабващо. Има антисептично действие и помага при чревни инфекции.
Ниското съдържание на захари прави праза подходящ за диабетици. Мазнините при него липсват напълно. Има силен антибактериален ефект.
Заради съдържанието си на фолиева киселина се препоръчва и на бременни жени.
Препоръчват го профилактично срещу атеросклероза.
Помага при лекуване на хрема, където се консумира по три пъти на ден за добър и бърз ефект.
Коментари