Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Цената на звездата Мишлен, жадувана от всеки MasterChef

Цената на звездата Мишлен, жадувана от всеки MasterChef

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
2310
Звезда Мишлен

Всеки главен готвач би искал да притежава върховното признание - звездата Мишлен, така, както всеки учен би искал да спечели Нобелова награда. Това води до мигновена слава и тълпи от посетители в ресторанта, в който работи. Тези от тях, които притежават три звезди Мишлен, стават негласни членове на малобройния клуб на най-елитните шефове в света.

Тази звезда е определено индикация, че в съответния ресторант шеф-готвачът се е справил най-добре.

Ако се върнем в годините назад, в края на Х1Х век фирма от Франция с името Мишлен започва да произвежда автомобилни гуми по свой собствен патент. По това време автомобилите са били все още малко на брой /около 3000 бр./ и за да възбудят интереса към колите, двамата братя Андре и Едуард Мишлен решават да публикуват безплатен пътеводител за шофьорите с името Гид Мишлен. В него се предлага информация, от която всеки автомобилист имал необходимост - карти, инструкции за ремонт, смяна на гуми и т.н. и разбира се - списък с добри хотели, в които е могло да се отседне и похапне.

Мишлен гайд

Във времето напред двамата братя Мишлен издават пътеводител за Белгия, Алжир, Тунис, Алпите, Бавария, Холандия, по-късно и за Германия, Испания, Италия. Основен цвят на този пътеводител е приет да бъде червеният.

Ресторантите се появяват в гида на Мишлен като самостоятелно звено чак през 1920 г., а шест години по-късно на най-качествените от тях започват да присъждат звезда, а през 1931 г. се добавят втората и третата звезда. Всяка присъдена звезда е равна на много добър ресторант, две звезди е равно на отлично готвене, заслужаващо отклонение от пътя, а три звезди съответстват на изключителна кухня, която заслужава специално пътуване.

Звездите се присъждат единствено за качество на храната, а за обстановката и обслужването се присъжда т.нар. couverts, т.е. прибори, това е вид иконка с изображение на вилица и лъжица и са в различни цветове, черно или червено. Последните са за изключително добро обслужване и комфорт.

Звезди Мишлен

За наградата звезда Мишлен са специално обучени анонимни инспектори, които посещават заведението и дават своята оценка. Те са с висше образование или имат професионален опит в хранителната индустрия и в хотелския мениджмънт, притежават интелект, вкусова памет, с която да сравняват дадено ястие в момента на хранене или което са опитали преди повече от шест месеца.

След посещението на даден ресторант те изготвят анализ, като дават своите впечатления в писмен вид. Никога не се знае кой ресторант в кой момент ще бъде посетен от инспектор на Мишлен. Това винаги се пази в дълбока тайна. Допреди няколко години инспекторите не са имали право да дават интервюта, винаги са били обвити в тайнственост, включително са били и задължавани да не разкриват пред своите близки какво е естеството на тяхната работа.

Когато даден инспектор посети ресторант, той спазва някои прости принципи при поръчването на храната. Най-често изборът е върху ястия, които се приготвят с повече съставки и продукти. По този начин те ще се уверят в сложността и уменията на главните готвачи и техните екипи. Никога не се поръчва салата, а много рядко супа. Набляга се на основните ястия и десерт.

Топготвачи

Всяка поднесена храна се следи дали е приготвена перфектно и технически правилно, структура на ястието и не на последно място - креативност на шеф-готвача, т.е неговият почерк, който трябва да е индивидуален.

Заведенията, на които се присъжда трета звезда, се посещават най-много от 8 до 10 пъти годишно и винаги от различни инспектори. След това те пишат съответни доклади, въз основа на тях се решава колко звезди да бъдат присъдени.

Най-много звездни ресторанта има във Франция и това е напълно обяснимо -

Франция се гордее с най-добрата си кухня. Следват Япония - цели 26 бр., САЩ, Германия, Испания. Интересно е, че и Китай има своите звездни ресторанти, цели 9 бр., следват още Великобритания, Швейцария и т.н.

Цената на звездата Мишлен, жадувана от всеки MasterChef

Звездата Мишлен е съпоставима с очакването на наградите Оскар.

За мнозина шефове Мишлен е сбъдната мечта, но едновременно с това е и нож с две остриета. Шеф-готвачите и техните екипи са извънредно напрегнати - едно да запазят тъй бленуваната за тях звезда, а от друга страна - от многото работа и напрежение, което им създава този вид перфекционизъм. Те са длъжни да запазят високото ниво, а евентуалната загуба би могло да има катастрофални последици и довеждането до фалит.

В интервю с небезизвестния Гордън Рамзи, който доскоро беше притежател на три звезди Мишлен, той отговаря на въпроса какво би направил, ако разбере, че негов асистент е виновен за провала на приготвено ястие: Ще го заведа в най-красивия норвежки фиорд и ще го удавя там.

Гордън Рамзи

Британският MasterChef Марко Пиер Уайт след три звезди Мишлен се отказва от тях и се оттегля от готвенето. Той е наясно и си дава сметка, че с тези звезди е постигнал целите си, но и нанесъл огромни жертви в лично отношение със семейството си, в живота си в името на кариерата. Осъзнава, че е вид затворник на собствения си свят, да работи неспирно шест дни в седмицата, да е неотлъчно до кухнята и състава си от помощници и да няма време за близките си, децата си и да загуби своето лично пространство.

Такава е цената на звездата Мишлен за повечето от неговите колеги - това е избор на живот, битката за звезда е винаги на живот и смърт, това го доказва и историята. Тази бленувана звезда отнема живота и на един изключителен MasterChef - г-н Лоазо, който печели три звезди Мишлен, но впоследствие губи позициите си на френски кулинарен гуру, изпада в дълбока депресия и историята му завършва с фатален край - само на 52 години той решава да прекъсне живота си.

Звездите Мишлен са и страх и отчаяние, възторг и триумф, за всеки готвач е престижно да притежава така желаната звезда "Мешлен".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest