За втори път от началото на месец май цената на зеленчуците регистрира поевтиняване, като продължава да пада. Освен при зеленчуците спад е регистриран и при някои плодове.
Само за една седмица цената на картофите е паднала с 18.5%, като на едро картофите се продават за 0.88 лева на килограм. По-евтини са и вносните домати, при които цената е по-ниска с 18.1% и килограмът им на едро вече е 1.36 лева.
Индексът на тържищните цени е регистрирал и по-ниски стойности за оранжерийните краставици, които се продават за 1.32 лева за килограм. При тях спадът на цените е с 15.9%.
Спад на цените има и при морковите, които са по-евтини с 12.6% и вече могат да се купят за 0.83 лева за килограм на едро.
При оранжерийните домати, които са българско производство, обаче се наблюдава поскъпване с 6.4%, като родните домати се продават за 1.83 лева за килограм.
През последната седмица е регистрирано и увеличение на цената на репичките и зелето със съответно 11.1% и 12.7%.
За сметка на това ягодите са поевтинели с 15.1%, като килограмът на тези плодове вече се предлага за 3.04 лева.
При брашното тип 500 е регистрирано леко поскъпване с 2.4%, което прави цената му 0.87 лева за килограм.
Поевтинели са и яйцата, които от тази седмица се продават за 0.17 лева на брой, което е спад с 5.6%.
Олиото и захарта са запазили стойностите си от миналата седмица. Олиото се продава за 1.99 лева за литър, а захарта – за 1.41 лева за килограм на едро.
Миналата седмица учените алармираха и за тонове козметични продукти, които могат да попаднат в храната ни, след като се изхвърлят в Световния океан.
Обикновено те се обозначават с абревиатурите PE, PP или PMMA, но винаги има възможността миниатюрни частици от гелове за тяло или паста за зъби да попаднат в хранителните продукти.
Експертите предупреждават, че хилядите химични елементи, които се изхвърлят в сладководните и соленоводните басейни в крайна сметка се оказват в чинията ни.
Малките пластмасови химични частици могат сериозно да навредят на човешкия организъм.
Коментари