Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Символите на храните за китайската Нова година

Символите на храните за китайската Нова година

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45629
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Предвид важността на храната в китайската култура, не е изненадващо, че някои китайски ястия играят важна роля в честването на Китайската Нова Година. Късметлийските храни се сервират през двуседмичното новогодишно празнуване, което настъпва всеки февруари.

Какво дава на определена храна символично значение?

Понякога се основава на външен вид. Например сервирането на цяло пиле по време на двете седмици празници през Китайската Нова Година символизира семейната връзка. А юфката пък представлява дълъг живот (едно старо суеверие казва, че е лош късмет да отрежете нудлите). От предястия, до десерти - тези азиатски рецепти се отличават с храни, които се смятат за късметлийски в китайската култура.

Някои храни и гозби са особено популярни по време на честването на Китайската Нова Година, но можете да се насладите на тях през всичките ѝ 12 месеца. Патицата символизира вярност в китайската култура. Патицата по пекински има дълга история и може да се намери в императорското меню на династията Минг. До средата на 20-и век тя се превръща в национален символ на Китай. Известна е с тънката си хрупкава кожа и крехко месо.

Свинското в сладко-кисел сос е популярно ястие сред семействата, които се надяват на много внуци, тъй като думата кисело звучи като думата за внук.

Тортите имат специално място на масата за Китайската Нова Година. Сладостта им символизира богат и сладък живот, докато слоевете символизират покачващото се изобилие за следващата година. Кръглата форма означава обединяване на семейството.

На китайски думата риба звучи като излишък. Китайците винаги искат да имат излишък в края на годината, защото мислят, че ако успеят да спасят нещо в края на годината, те могат да спечелят повече през следващата.

Някои определени плодове се консумират по време на Китайската Нова Година - мандарини, портокали и помело. Те се избират, тъй като са кръгли и златисти на цвят и символизират пълнота и богатство.

Има много символични китайски ястия, които се сервират по време на Китайската Нова година. Всяко отделно ястие се опиянява в традицията и е омоним за специално желание за предстоящата година, като например да има много забавления или да направи много пари.

Храната е крайъгълният камък на тези тържества и тук изброихме основните ястия, които съпътстват Китайската Нова година.

А ако искате да си сготвите нещо набързо в източен стил, разгледайте тези рецепти за пържени спагети, ориз по китайски или вкусно пиле по китайски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати