Сиренето е една от най-разпространените и стари храни в света. Още в древни времена са се приготвяли такъв тип млечни продукти.
Не може да се каже категорично кога и къде точно се е приготвило за пръв път сирене, но според науката има достатъчно доказателства, че населението на Европа е консумирало сирена още преди епохата на Римската империя.
В зависимост от произхода и съставките си съществуват най-различни сирена, които се различават по ухание, твърдост, вкус, цвят.
Някои от тях са идеални за сандвичи и плата, а други са толкова меки, че се използват за направата на десерти като чийзкейк например.
Има сирена, които са доста странни и малцина се престрашават да ги опитат. Такова е сиренето Casu marzu, което съдържа ларви и определено не е за всеки вкус.
Но пък има много други сирена, които целият свят обожава. Вижте в галерията ни кои са те и ако не сте опитвали някои от тях още, непременно го направете при първа възможност!
Коментари