Нов хляб, който е богат на протеини, аминокиселини и е с много ниско съдържание на натриев хлорид беше създаден от български учени към Института по криобиология.
Новият хляб ще съдейства за редуцирането на лошия холестерол в организма. Ще се препоръчва за консумация и на хора с диабет и сърдечни проблеми, съобщава 24 часа.
Подобен продукт се приготвя за първи път в Европа. Първите мостри от този хляб бяха представени на форума за агробизнес, храни и вино, който бе открит тази седмица в Пловдив.
Направихме здравословен ръжен хляб в няколко варианта - с добавка на тиквено, слънчогледово, ленено, сусамено брашно. В него липсват ГМО, консерванти и оцветители, споделя асистент Илиана Борисова, която е била част от проекта.
По думите й в този хляб има изключително ценната аминокиселина Омега-6, която се среща в рибите и предпазва от тумори. Засилва се и защитата на организма срещу бактерии и паразити.
За да се усети положителното въздействие от хляба обаче, той трябва да се консумира редовно – поне година и половина, твърдят учените от института.
Процесът по приготвяне на хляба също е преминал през иновации. Времето за изпичане е намалено с 50 минути, а трайността е увеличена с 4 дни.
Коментари