Засаждане и отглеждане на кипарис
Sadnja i gajenje čempresaПосадка и выращивание кипариса
Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на кипарис

Засаждане и отглеждане на кипарис

Засаждане и отглеждане на кипарис
Снимка: thompson-morgan.com
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Кипарисите са иглолистни растения от семейство Кипарисови. Те са вечно зелени храсти или дървета. На височина достигат от 5 до 40 метра. Продължителността на живота им е много голяма. В днешно време съществуват много видове кипариси.

Кипарисите са познати още от древността, като в днешно време съществуват различни сортове кипарис. Голяма част от кипарисите се отглеждат като декоративни дървета. Повечето декоративни кипариси достигат на височина до около 25-30 см.

Засаждане на кипариси

При избора на място, където ще засадите кипариса, трябва да имате предвид, че те не обичат много слънцето. При засаждането на кипарисите трябва да изберете най-подходящото място за тях.

През лятото те трябва да са на сянка и да не са на течение. Най-добре е засаждането на кипариса да стане през есента. Дъждовете през този сезон ще му помогнат да се приспособи по-бързо.

При засаждането е необходимо да изкопаете голяма дупка, която да е два пъти по-голяма от корените му. В изкопаната дупка се слагат корените, зарива се малко, полива се и отново се зарива. Така се прави 2-3 пъти.

Отглеждане на кипарис

Кипарисите не са капризни и са лесни за отглеждане. Важно е да знаете, че те не могат да виреят на ниски температури. През зимните месеци, ако температурата падне около - 20 градуса има опасност от измръзване.

През лятото те трябва да са в полусянка или шарена сянка, най-вече през най-горещите месеци. Кипарисите се нуждаят от ярка, разсеяна светлина. Важно е да намерите подходящото място за тях. Ако кипарисът е изложен на слънце листата му пожълтяват и след това падат.

Засаденият кипарис има нужда от обилно поливане от ранна пролет до есента, а през зимния период поливането е по-рядко. Те не понасят добре прекаляването с поливането, но не обичат и прекалено изсъхналата почва.

Необходимо е да ги поливате и всяка пролет да ги оформяте. Също така от май до септември трябва всеки месец да ги подхранвате с минерални соли. Периодично се оросяват през пролетта и лятото. Кипарисите се пресаждат през две години. Хубаво е да се прави това през пролетта.

Някои сортове кипарис за подходящи за отглеждане в саксия. Тези кипариси може да си ги гледате спокойно у дома. Трябва да осигурите свободно място около него и да не е подложено на пряка слънчева светлина.

Засаждане и отглеждане на кипарис

През зимата домашният кипарис не трябва да е в помещение, което са затопля. Кипарисите са устойчиви на зимните температури. Тези сортове кипарис също се нуждаят от редовно поливане. През зимния сезон не понасят добре много ниските температури.

Възможни проблеми при отглеждането на кипарис

Червен акар - той оплита листата на кипариса във фина бяла паяжина. Червеният акар смуче сок от долната страна на листата. На нападнатото растение листата пожълтяват, изсъхват и после опадат. При сух въздух той се разпространява по-бързо.

Какво да правим, ако кипарисът е нападнат от червения акар? Ако видите по листата на кипариса тази фина бяла паяжина веднага отделете това растение от другите. След това измийте листата под течаща вода. Вземете малко памук и го потопете във водка или спирт. С него изтрийте листата на кипариса.

Друг начин за справяне с червения акар е като полеете обилно кипариса и го завиете в прозрачен плик. Вържете плика отгоре и оставете кипариса на светло и топло място. За две - три седмици по този начин трябва да се справите с този проблем. По този начин се увеличава влажността и акарите умират.

Друг проблем, който може да се появи при отглеждане на кипариса, са пожълтелите листа. Причина за пожълтяване на листата може да е недостатъчно наторяване, сух въздух или прекалено малко поливане.

Връхчетата на листата на кипариса могат да станат кафяви. Това се дължи на течение, малко поливане, сух въздух или малко тор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest