Готвенето на въглища е много разпространено сред любителите на мръвката. Голяма част от чревоугодниците намират храната, приготвена по този начин, за по-вкусна.
Проучване, направено в Китай обаче, показва, че шишчетата, изпечени на въглища, могат да са вредни за здравето ни и да ни причинят преждевременна смърт.
Изследването е дело на учени от Оксфордския университет. При него те се запознали с кулинарните традиции на близо 341 000 китайци, които били на възраст между 30 и 80 години.
В хода на проучването от доброволците се изисквало да споделят как приготвят любимите си шишчета и колко често похапват от тях.
Тези от анкетираните, които имали навика да готвят на дървени въглища всяка седмица, се оказали по-уязвими към сърдечни заболявания, пише изданието Юрикалърт.
Според учените причината е, че при употребата на дървени въглища, се отделят опасни вещества. Затова те съветват любителите на домашна храна да преминат към друг вид термична обработка.
Коментари