gotvach.bg»Статии»Любопитно»Плодови мушици в къщата! Как да се отървем от тях

Плодови мушици в къщата! Как да се отървем от тях

Плодови мушици
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Те представляват един от най-досадните гости в нашия дом, особено през летния сезон - плодовите мушици /винарки/ с непрекъснатия си полет и неконтролируемото влечение към храната често са присъствие, от което не можем да се отървем.

Имайки предвид начина, по който те могат да засегнат някои вкусни храни, включително сезонните плодове, тяхното премахване е от съществено значение. Но как да осигурите напълно естествени средства за защита, които ви позволяват да ги премахнете, като се съобразявате с околната среда?

Добре да подчертаем как с термина "мушички" обикновено идентифицираме дори много различни видове малки насекоми. Всъщност често могат да се сбъркат малки мухи или пясъчници с тези малки летящи животни. В резултат на това следващите съвети могат да нямат ефект върху неправилно идентифицираните видове.

Какво кара винарките да се размножават?

Винарки

Най-често срещаният вид плодва мушица, който откриваме в нашите домове, е Drosophila melanogaster, известен също като муха от плодове или оцет. Те са много малки, с дължина под 2.5 мм, живеят много кратък, но силно плодотворен живот: всяка двойка всъщност може да има потомство от десетки други екземпляри.

Тези насекоми се появяват по някои много специфични причини. Те са привлечени от влага, от зряла и почти разграждаща се растителна храна, от течности и други ферментирали отпадъчни продукти. Изборът на тези храни обаче не е случаен за тях - всъщност те предпочитат подобни повърхности, за да полагат малките си невидими яйца, така че ларвите да имат достъп до големи количества храна през целия си еволюционен стадий.

При среден живот от около 15 дни и способността да се възпроизвежда много бързо, плодовите мухи често са в състояние да избегнат най-класическите защити като например традиционните мрежи против комари. Малкият размер им позволява да минават през отворите на тези аксесоари, така че винаги ще трябва да избирате много тесни мрежи.

Естествени средства за борба с винарки

Изгнили плодове

Има много ефективни естествени средства за защита от мушички, независимо дали това е Drosophila melanogaster или други подобни видове.

1. Първият съвет е да внимавате при запазването на храната: в горещия сезон тя никога не трябва да се оставя на масите или в откритите кошници, защото ароматът и процесът на узряване ще привлекат голямо количество насекоми. По-добре е да съхранявате всяко ястие в хладилника.

2. Внимавайте и при подправки, напитки и други подобни съставки - тези насекоми обичат захар, оцет и вино.

3. Необходимо е да се премахне цялата застояла вода, която се намира в къщата, тъй като тези животни са привлечени от влагата, например чрез проверка на вази, буркани, контейнери, улуци, влагоуловители и много други.

Изгнили домати

4. Като се има предвид как мушичките обичат също ферментиралите или разлагащи се органични съединения, е важно да се изпразни кофата за боклук. Може да се почисти добре с подходящ препарат, като е препоръчително през лятото това да става по-често. Алтернативно, възможно е да се използва натриев бикарбонат.

5. Също толкова важно е цялостното почистване на всички повърхности, добавяйки към топлата вода няколко капки масло от чаено дърво, което има възпиращ ефект срещу тези насекоми, както и прибягване към някои естествени средства за защита, които да бъдат поставени в стратегическите точки на къщата, като вече споменатото масло от чаено дърво, лимонена трева и мента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest