Сладък, на дупки, бял, горчив, млечен, черен или пък в станиол, между блатовете на перфектна торта, течен, с ядки или не! Той е шоколадът, безспорният господар на десертите и царят на всички сладости!
Докато посягате към поредното парченце, едва ли ви минава през ум, че топящото се удоволствие изкушава човека от хилядолетия. Историята му е древна и води началото си около 4000 години преди Христа. В тези далечни времена какаото е растяло свободно в тропиците на Южна и Централна Америка. Къде точно – дали в Амазонка, в Хондурас или в Юкатан, историците още спорят.
Около 1500-та година преди новата ера олмеките, древен индиански народ, населявал неголяма част от земите на днешно Мексико, вече приготвят какао, което по това време все още приемат като напитка. Тя е правена от натрошени зърна, подправки и вода.
Историята на шоколада е белязана от маите и ацтеките, които са първите народи, отглеждали какаовото дърво и които са го тачили като източник на напитката на боговете. Прочутият шоколад, наричан тогава xocoatl, се използвал в ритуали, но също и заради неговите терапевтични свойства. Той често е съдържал смлени какаови зърна, подправки, лют пипер, ванилия, мляко и вода, а понякога към всичко това се е добавяло и царевично брашно, за да се сгъсти напитката. Какаовите зърна обаче имали и друга употреба – те служели като разменна монета, което показва каква ценност са били по онова време.
Кристофор Колумб е първият европеец, успял да се сдобие с какаови зърна – те му били дадени от индианците в Гуаная, остров, на който акостирал през 1502 година. Но тъй като изобщо не оценил вкуса на непознатата напитка, той ги забравил и дори изглежда ги изхвърлил. Така Кортес, човекът, който открива какаото при завладяването на Мексико, се окичва със славата да бъде първият, донесъл зърната в Европа през 1528 година.
Тогава той се срещнал с испанския крал Карл Пети и му казал, че чаша от тази специална напитка позволява на човек да изкара цял ден, без да се храни. От 17 век шоколадът е изключително ценен от испанската аристокрация и духовенство.
И докато историята на шоколада е много стара, производството му далеч не е. Фабрикантите за шоколад започват дейността си в края на 17 век, но реално производството му става масово през 19 век До края на века шоколадовите фабрики разцъфтяват във Франция, Швейцария, Обединеното кралство и Белгия. Сред новите производители на шоколад са Suchard от 1824 година, Tobler от 1868 година, Lindt през 1879 година и Côte d’Or през 1880 година.
Когато си отчупвате шоколадовото блокче едва ли си представяте, че първото е било създадено през 1936 година от един фармацевт, Мание. Преди това шоколадът е бил произвеждан като какаово тесто.
Така шоколадовото блокче наследява дългата история на какаото – от незапомнените времена та чак до днес.
Коментари