Все по-често научни изследвания доказват, че в шоколада и по-конкретно в черния натурален шоколад се съдържат редица ценни за организма вещества. Родителите обаче трябва да внимават с лакомството и да не позволяват на децата да го консумират до определена възраст.
Повечето педиатри са на мнение, че шоколадът не е препоръчителна храна за деца до 3 и дори 5 годинки. Колкото по-късно започне приемът на концентрирани захари, толкова по-добре. Причините за това са няколко:
- бързото пристрастяване към продукта;
- хиперактивност на децата, вследствие на консумацията му;
- наличието на какаово масло и други мазнини;
- проблеми със зъбите, образуване на кариеси;
- проблеми с храносмилателната система и апетита.
В същото време наскоро проучвания констатираха, че черният шоколад подпомага растежа и развитието на подрастващите в периода 3-5 г.
Ето защо след третата годинка на детето можете да започнете да му давате малки количества, ако сте убедени, че ще се справите с пристрастяването на малчугана, защото именно в детска възраст се формира вкусът и навиците ни към сладкото.
Придобиването на бърза зависимост от сладки изделия се дължи на факта, че при израстването си децата имат нужда от много калории, съдържащи се в лакомствата.
Ето защо черен шоколад в разумни количества ще повиши енергията на мускулите, но и ще повиши концентрацията и паметта, тъй като съставките на шоколада имат стимулиращ ефект върху мозъчните функции.
Българските деца на възраст от 1 до 3 годинки консумират средно по 10-12 грама на ден, според данни на Националния център по опазване на общественото здраве.
Важно е още от ранна детска възраст да се разяснява на децата какво е полезно да се яде и кое не. Отговорни за това са не само родителите, но и възпитателите в детските градини, както и разбира се медиите.
Коментари