Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословно хранене на децата над 12 години

Здравословно хранене на децата над 12 години

Хранене на дете

За хармонично и правилно развитие е известно, че децата трябва да получат протеини, витамини, микроелементи и други полезни вещества. Правилно конструираното рационално хранене от първите дни на живота е от голямо значение за нормалното физическо и нервно-мускулно развитие на детето.

Много навици за хранене се установяват на възраст от 6 до 12 години. Балансираната диета е най-доброто за храненето на деца на 12-годишна възраст.

При подрастващите деца основното пристрастие трябва да се изгради върху храни, богати на протеини. Ежедневното изискване за калории при деца на възраст 8-12 години е 2400-2800 kcal, 13-16 години - до 3000 kcal.

Първото, което можете да направите, е да дадете добър пример за здравословно хранене. Бъдете постоянни! По времето, по което децата са на училище, учениците трябва да вземат предвид времето, прекарано в там. Учащите от първата смяна в училище трябва да получат топъл две-тристепенен обяд, а втората смяна - следобедна закуска и плод, представляваща 20% от дневното калорично съдържание, т.е. 500 ккал за по-младите и 700 ккал за старшите.

Подрастващи

Закуските и между храненията трябва да бъдат част от здравословното хранене на детето, състоящи се от здравословни храни: ядки, плодове, зеленчуци, натиралнокисело мляко, семена, домашно направени закуски и др.

Примери за дневен хранителен прием за деца над 12 години:

Вариант 1:

Здравословни сандвичи

Закуска: каша от елда, сандвич от ръжен или пшеничен хляб с масло и домат или краставица, плодов сок или чай;

Обяд: зелева салата с моркови, печени картофи с говеждо месо, парче ръжен хляб, пресен плод;

Следобедна закуска: плодов фреш, ръжено хлебче, нискомаслено кисело мляко;

Вечеря: овесена каша със сини сливи или стафиди или омлет със зеленчуци.

Вариант 2:

Пържени тиквички с доматен сос

Закуска: Палачинки от извара с мед или сирене, сандвич, мляко с какао;

Обяд: Салата от домати и краставици, задушена или запечена морска риба със зеленчуци, кисел или плодов крем;

Следобедна закуска: Млечно желе, бисквити, круша;

Вечеря: панирани тиквички с доматен сос, кисело мляко, хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest