Знаем ли наистина колко е полезна за здравето ни средиземноморската кухня? А как е станала толкова известна и разпространена из целият свят?
В началото на 60-те години Световната Здравна Организация провежда проучване за хранителните навици на хора от различни страни. Това проучване продължава 30 години, за да бъде цялостна картината с резултатите от него.
А те показват, че в Средиземноморските държави смъртността, причинена от сърдечно-съдови заболявания и рак, е в най-ниски проценти. Освен това средната продължителност на живота в сравнение с другите страни е най-голяма.
Причината за това, както посочват учените, анализиращи резултатите от това проучване, е простия хранителен модел и естественият начин на живот.
Така този "вълшебен" начин на хранене става известен като Средиземноморско хранене или Средиземноморска диета.
Основният продукт, ползван в Средиземноморската кухня, е зехтинът, който е и главният източник на мазнини.
Също така Средиземноморската кухня е богата на млечни продукти, плодове, зеленчуци, риба и птиче месо, зърнени храни, ориз, картофи, паста, хляб и вино, като включва сравнително малки количества месо.
Коментари