Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословно хранене на децата от 7 до 12 години

Здравословно хранене на децата от 7 до 12 години

Здравословно хранене на децата от 7 до 12 години
Стилен свещник на дървена стойка-1%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
5.36 лв.

Във всяка възраст детето трябва да бъде хранено правилно. От това зависи как ще се развие неговият растящ организъм в бъдеще.

Децата се нуждаят от храна за растеж и развитие. Правилното хранене е диета, която осигурява енергия и хранителни вещества, растеж, поддръжка и укрепване на телесните тъкани. Увеличава и устойчивостта на тялото към заболявания и инфекции.

Ако менюто на детето е пълноценно, се предотвратява хранителният недостиг, който може да доведе до редица заболявания (като анемия поради дефицит на желязо).

Децата, които не са получили разнообразна и балансирана диета през детството, може да не развият потенциала си за растеж.

Здравословното хранене при децата на възраст 7- 12 г.

Не трябва да включва майонеза, сладкиши, бял хляб, чипс, ядки и различни сладкиши. Също така трябва да ограничите консумацията на захар и сол.

Детското меню между 7-12 г. трябва да включва източници на енергия и основни хранителни вещества до степента, необходима за предотвратяване на ситуации на недостиг или излишък. Правилен баланс между въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали и вода - всички хранителни вещества, необходими за растежа, развитието и здравето.

При храненето на децата в училищна възраст количеството протеини и мазнини, необходими за организма, е почти същото (около 68 г на ден), а за въглехидратите се изисква 4 пъти повече. Нужно е да се наблегне на хранително разнообразие от зърнени култури, зеленчуци и плодове.

Примерни варианти за закуска, обяд и вечеря, които могат да се комбинират

1. Овесена каша с масло - 200 г;

2. Филийки пълнозърнест хляб с конфитюр - 2 бр.;

3. Вкусна млечна запеканка (извара, яйце, брашно, мляко, захар) -70 г;

4. Чай с мляко (чай, мляко, захар)- 180 мл;

5. Зърнени закуски с нискомаслено мляко-200 г;

6. Пресни плодове 100 г;

7. Варено яйце.

Варианти за комбинирано обедно меню

1. Зеленчукова супа със заквасена сметана (картофи, моркови, лук, зеле, тиквички, зелен грах, растително масло, заквасена сметана) 250 мл;

2. Постно говеждо, птиче, пуешко, риба на пара - 90 г + варени картофи;

3. Пюре от картофи;

4. Месни запечени кюфтета - 90-100 г + спагети или варени макарони - 100 г;

5. Зеленчукова салата;

6. Филийки типов или пълнозърнест хляб -1-2 бр.;

7. Компот или пресен плод.

Следобедна закуска:

1. Мляко с грис - 200 г

2. Сладка питка с извара или друга плънка + парче нискомаслен кашкавал или сирене рикота;

3. Прясно или кисело мляко - 150 г;

4. Домашен кекс - 1-2 парчета;

5. Плодове;

6. Домашна баница със сирене - 70-80 г;

7. Пълнозърнести бисквити и сирене.

Вечерно меню:

1. Риба, изпечена със зеленчуци, чаша доматен сок;

2. Макарони и зеленчукова салата, подправена със зехтин;

3. Омлет, приготвен на пара или във фурна;

4. Картофена запеканка с месо;

5. Салата от моркови и зеле;

6. Печен заек, компот от сушени плодове, хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен