Във всяка възраст детето трябва да бъде хранено правилно. От това зависи как ще се развие неговият растящ организъм в бъдеще.
Децата се нуждаят от храна за растеж и развитие. Правилното хранене е диета, която осигурява енергия и хранителни вещества, растеж, поддръжка и укрепване на телесните тъкани. Увеличава и устойчивостта на тялото към заболявания и инфекции.
Ако менюто на детето е пълноценно, се предотвратява хранителният недостиг, който може да доведе до редица заболявания (като анемия поради дефицит на желязо).
Децата, които не са получили разнообразна и балансирана диета през детството, може да не развият потенциала си за растеж.
Здравословното хранене при децата на възраст 7- 12 г.
Не трябва да включва майонеза, сладкиши, бял хляб, чипс, ядки и различни сладкиши. Също така трябва да ограничите консумацията на захар и сол.
Детското меню между 7-12 г. трябва да включва източници на енергия и основни хранителни вещества до степента, необходима за предотвратяване на ситуации на недостиг или излишък. Правилен баланс между въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали и вода - всички хранителни вещества, необходими за растежа, развитието и здравето.
При храненето на децата в училищна възраст количеството протеини и мазнини, необходими за организма, е почти същото (около 68 г на ден), а за въглехидратите се изисква 4 пъти повече. Нужно е да се наблегне на хранително разнообразие от зърнени култури, зеленчуци и плодове.
Примерни варианти за закуска, обяд и вечеря, които могат да се комбинират
1. Овесена каша с масло - 200 г;
2. Филийки пълнозърнест хляб с конфитюр - 2 бр.;
3. Вкусна млечна запеканка (извара, яйце, брашно, мляко, захар) -70 г;
4. Чай с мляко (чай, мляко, захар)- 180 мл;
5. Зърнени закуски с нискомаслено мляко-200 г;
6. Пресни плодове 100 г;
7. Варено яйце.
Варианти за комбинирано обедно меню
1. Зеленчукова супа със заквасена сметана (картофи, моркови, лук, зеле, тиквички, зелен грах, растително масло, заквасена сметана) 250 мл;
2. Постно говеждо, птиче, пуешко, риба на пара - 90 г + варени картофи;
3. Пюре от картофи;
4. Месни запечени кюфтета - 90-100 г + спагети или варени макарони - 100 г;
5. Зеленчукова салата;
6. Филийки типов или пълнозърнест хляб -1-2 бр.;
7. Компот или пресен плод.
Следобедна закуска:
1. Мляко с грис - 200 г
2. Сладка питка с извара или друга плънка + парче нискомаслен кашкавал или сирене рикота;
3. Прясно или кисело мляко - 150 г;
4. Домашен кекс - 1-2 парчета;
5. Плодове;
6. Домашна баница със сирене - 70-80 г;
7. Пълнозърнести бисквити и сирене.
Вечерно меню:
1. Риба, изпечена със зеленчуци, чаша доматен сок;
2. Макарони и зеленчукова салата, подправена със зехтин;
3. Омлет, приготвен на пара или във фурна;
4. Картофена запеканка с месо;
5. Салата от моркови и зеле;
6. Печен заек, компот от сушени плодове, хляб.
Коментари