Меламиновите съдове стават известни през 50-те и 60-те години на миналия век. Тяхното изобилие и разнообразието от цветове и модели, както и достъпността на тези пластмасови съдове ги правят привлекателна възможност за всяка домакиня.
Меламинът създава риск за здравето и въпреки че може да бъде считан за безобиден, той може да влоши качеството си, ако съдовете не се използват правилно и безопасно. Рискът за безопасността е нисък, но истината е, че трябва да се внимава при използването на меламинови чинии.
Логично, има по-голям риск, когато става дума за бебета и деца, които са по-податливи и чувствителни от възрастните дори и за най-безобидните уж химически остатъци. За да сте сигурни, че всичко ще бъде наред, спазвайте следващите правила за употреба на меламинови съдове:
1. Не използвайте тези съдове за бебета и малки деца;
2. Никога не загрявайте напитките или храната си в тези съдове, защото така рискът значително нараства;
3. Никога не използвайте меламинови съдове в микровълновата фурна;
4. Киселинните храни също увеличават риска - особено при нагряване на тези чинии, купи, чаши;
5. Дори да сте стоплили храната си в друг съд, никога не я слагайте така във меламинов. Това е най-важното правило - само студени храни!
Имайте предвид, че стандартите по безопасност в различните страни се различава, затова дори да е обозначено, че може да се използва от деца или да се загрява в дадения меламинов съд, Вие си имайте едно наум и по-добре не рискувайте.
Коментари