Какво предизвиква засилен апетит за солено
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво предизвиква засилен апетит за солено

Какво предизвиква засилен апетит за солено

Какво предизвиква засилен апетит за солено

/undefined Всеки, който някога е изял голяма порция чипс, пуканки или пържени картофи, знае, че е трудно да им се устои.

Много хора консумират твърде много сол в храната си и апетитът за солено още е често срещан проблем.

Някои хора вярват, че желанието за определена храна е признак, че тялото има недостик от нещо, но това обикновено не е така. Повечето апетити са свързани с нездравословни храни, които предлагат малко или никакво засищане.

Апетитът за солени храни е често срещан и обикновено е резултат от фактори като скука или стрес. Понякога желанието за нещо солено може да бъде обвързано с медицинско състояние или с недостиг на натрий.

В тази статия разглеждаме седем причини защо може да изпитвате необясним глад за солени храни - включително липса на сън, прекомерно изпотяване и някои основни заболявания.

1. Стрес

Когато нивата на стрес се покачват, много хора жадуват за любимите си храни за комфорт. Храните, които хората искат в подобен момент, често са богати на мазнини, захар или сол.

Навикът да консумирате подобни продукти може да намали цялостното здраве на човека. Една статия в Journal of Health Psychology установи значителна връзка между нивата на хроничния стрес, апетита към храна и по-високия индекс на телесна маса (BMI).

Друго проучване показва връзка между стреса и по-високите нива на хормона грелин, който увеличава глада. Резултатите от проучването показват, че грелин може да увеличи апетита към храна и да доведе до увеличаване на теглото.

2. Липса на сън

Какво предизвиква засилен апетит за солено

Хората, които не получават достатъчно сън, могат да изпитат по-често глад за солени закуски. Проучване в списанието Sleep установи, че хората, лишени от сън, са по-малко способни да устоят на апетита към любимите си нездравословни храни, което води до увеличаване на теглото.

Тъй като липсата на сън може да бъде свързана и с други здравословни проблеми, хората, които постоянно не са в състояние да почиват, може да пожелаят да обсъдят това със своите лекари. Нарушенията на съня, стресът и натоварените графици често са виновни, но здравният специалист може да предложи ясна диагноза и потенциален план за лечение.

3. Скука

Храненето поради скука е емоционално хранене, подобно на храненето при стрес. За да се определи дали соленото желание се дължи на скука или глад, е полезно да се търсят сигналите за глад на тялото. Истинският глад се случва, когато тялото на човека се нуждае от храна. Ако човек не е ял няколко часа, може да има истински глад.

Други признаци на глад включват:

Какво предизвиква засилен апетит за солено

• шумен стомах;

• желание да се яде почти всяка храна, а не конкретна;

• желание за ядене, което става по-силно с времето.

Тези признаци показват, че може да е време да се храните. Солените храни с високо съдържание на мазнини рядко са добър хранителен избор.

Вместо това човек трябва да търси нещо по-здравословно като сурови плодове или зеленчуци. Тези решения могат да сведат приема на сол до минимум, като същевременно успокояват желанието за хрупкави, задоволяващи храни.

4. Прекомерно изпотяване

Потта съдържа сол, така че когато човек се поти, нивата на натрий намаляват. За повечето хора лекото изпотяване не е повод за безпокойствие. Нивата на натрия не намаляват значително при ежедневното изпотяване и обикновено е необходима само вода, която да възстанови загубените течности.

Атлетите, активните спортисти или хората, които работят в много гореща среда, може да се нуждаят от повече сол, за да заменят това, което се губи, чрез прекомерно или продължително изпотяване.

Когато човек загуби прекалено много натрий, тялото му може да започне да жадува за сол. Едно проучване установи, че хората, които работят в горещи условия за 10 часа, могат да загубят до 15 грама сол, въпреки че това може да варира в широки граници.

Електролитни напитки или спортни напитки могат да се препоръчват за хора, които се упражняват прекалено дълго или прекарват дълги часове в гореща среда. Тези напитки съдържат натрий и други електролити, които могат да заменят изгубеното чрез потенето.

5. Предменструален синдром (ПМС)

Какво предизвиква засилен апетит за солено

Една жена може да претърпи различни физически и емоционални промени в дните, водещи до менопаузата. Тези промени са известни като предменструален синдром (PMS).

Желанието за храна, включително желанието за солени храни е често срещан симптом. Тези апетити могат да бъдат свързани с хормонални колебания.

Жените, които изпитват апетити, свързани с PMS, може да приемат:

Калций и витамин B6: Проучване от 2016 г. установи, че жените, които са приемали 500 mg калций и 40 mg витамин B6, са имали по-малко симптоми на ПМС, отколкото тези, които са приемали само витамин В6;

Акупунктура и билки: Прегледът на проучванията показва, че жените, които са използвали акупунктура и билкови лекарства, са имали 50% намаление на симптомите на ПМС;

Орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета): Противозачатъчните хапчета подобряват симптомите на ПМС, според едно скорошно проучване през 2016 г. Въпреки това противозачатъчните хапчета могат да имат странични ефекти и рискове, които трябва да бъдат обсъдени с лекар.

6. Болест на Адисън

Болестта на Адисън или надбъбречната недостатъчност се появява, когато надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно хормони. Тези хормони контролират реакцията на организма към стреса и регулират кръвното налягане. В резултат на това болестта на Адисън може да предизвика много ниско кръвно налягане и внезапно желание за сол.

Освен солеви апетити, хората с болестта на Адисън могат да изпитат:

• слабост;

• дълготрайна умора;

• нисък апетит или непланирана загуба на тегло;

стомашни болки;

• гадене, повръщане или диария;

• замаяност или припадък поради ниско кръвно налягане;

ниска кръвна захар, наречена хипогликемия;

• депресия или раздразнителност;

• главоболие;

• нередовни или отсъстващи менструални периоди.

Болестта на Адисън може да бъде причинена от:

• автоимунно разстройство;

туберкулоза;

• ХИВ и СПИН;

• някои бактериални или гъбични инфекции;

• проблеми с хипофизата;

• спиране на дългосрочни стероидни лекарства.

Болестта на Адисън изисква медицинска помощ, за да се заменят хормоните, които надбъбречните жлези не произвеждат. В тежки случаи човек може да получи надбъбречна криза. Това се случва, когато нивата на кортизол в организма спадат до опасни нива. Надбъбречната криза изисква спешна медицинска помощ.

7. Синдром на Бартър

Синдромът на Бартър /Bartter/ е генетично заболяване. Хората със синдром на Бартър не могат да реабсорбират натрий в бъбреците. В резултат на това те губят твърде много натрий чрез урината си, което също води до загуба на калий и калций.

Поради ниските нива на натрий хората със синдром на Бартър могат да жадуват за сол. Те могат също така да изпитат:

• бавно увеличаване на теглото, наблюдавано при деца;

запек;

• необходимост от често уриниране;

камъни в бъбреците;

• ниско кръвно налягане;

мускулни спазми и слабост.

Този синдром обикновено се диагностицира в ранна детска възраст чрез изследване на урината и кръвта.

Много често солените страсти са просто глад за храна, дължащ се на стрес, умора, скука или ПМС. Въпреки това непрекъснатото желание за сол може да бъде индикация за определени медицински състояния.

Ако очевидна причина за соления ви апетити не може да бъде намерена или са възможни рискови фактори за бъбречни или надбъбречни проблеми, тогава човек трябва да говори с лекаря си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати