Един от най-добрите начини за предотвратяване на запек или за намиране на облекчение при запек е като се избягват храните, които го предизвикват. Ето списък на някои от най-честите виновници, които трябва да се опитате да избегнете за да се предпазите от запек.
Причината за запек може да бъде толкова близо, колкото е близо чинията ви. Много от обикновените храни може да доведат до запек. Според специалистите, основната прилика между тези храни е липсата на фибри. Това е обичайното за всяка една конкретна храна, която предизвиква запек.
Това, което е важно, са фибрите. Можете да намерите облекчение на запека чрез замяна на следните храни, които причиняват запек с богати на фибри храни.
Млечни продукти
Сирене, сладолед и другите млечни продукти имат репутацията на констипационни храни. Както се оказва, че тази репутация е заслужена. Поради високото съдържание на мазнини и ниското съдържание на фибри в тези продукти те се превръщат в причинители на запек. Млечните продукти, произведени от мляко, може да предизвикат запек в много хора, особено при малките деца.
Говеждо месо
Въпреки, че червеното месо само по себе си не е конкретна причина за запек, проблемът е, че червеното месо заема мястото на богатите на фибри храни в нашата диета, когато се консумира редовно. Вместо да добавяте повече храни, които причиняват запек, уверете се, че вашата пържола идва с много богати на фибри храни.
Пържени картофи
Пържени картофи като чипс оглавяват списък на констипационните храни, предимно, защото те почти винаги заменят хранене или се използват за гарнитури. Има и друг въпрос тук. Високото съдържание на мазнини в храни като чипс причиняват забавяне на храносмилането, което води до твърде голямо чувството на ситост.
Замразени вечери
Тези ястия в кутия може да бъдат много удобни, но те рядко имат хранителни предимства, което ги поставя в списъка на храни, които могат да причинят запек. Замразените вечери почти винаги са с ниско съдържание на фибри и често с високо съдържание на мазнини. Също така, те обикновено са с високо съдържание на натрий, което използва водата за разреждане на солта, вместо тя да бъде ползвана за избутване на отпадъците през тялото.
Курабийки и бисквити
Бисквитките, както и другите източници на рафинирани въглехидрати като сладкиши, торти, както и многото други подобни храни, имат три негатива, когато става въпрос за запек - те са с ниско съдържание на фибри, с ниско съдържание на течност и високо съдържание на мазнини.
Банани
Интересното е, че бананите могат да бъдат причина за запек или източник на запек облекчение, в зависимост от тяхната зрялост. Неузрелите зелени банани предизвикват запек. Но узрелите банани са с много високо съдържание на разтворими фибри, които в някои случаи може да ви помогнат да прокарате отпадъците през червата.
Пържени храни
Мазните, пържените храни, като пържени картофи, понички, лучени кръгчета и дори силно панираните добри храни като риба, имат тенденция да забавят движението през храносмилателния ви тракт. Тези видове храни може да ви заситят и да бъдат причина за запек.
Коментари