При проблеми с жлъчката, диетата е основна част от лечението. Операциите за отстраняване на жлъчка стават все по-чести и причините се крият в заседналия начин на живот, който водим, мазната храна, с която се храним и консумацията на все по-малко плодове.
Режимът на хранене при болна жлъчка е задължителен – без значение дали имате проблем или вече е отстранена. Някои групи храни просто трябва да забравите за известно време, за да не си причинявате повече болка и здравословни проблеми.
Жлъчната криза е наистина болезнена – неприятното усещане се определя като силен спазъм от дясната страна, под ребрата. Обикновено тази болка се разпространява към врата или рамото и за съжаление често е съпроводена от повръщане, висока температура.
Подобна криза може да бъде най-често причинена от неподходяща храна. При болна жлъчка са абсолютно забранени тлъстите и мазни меса, необходимо е да се избягват яйца, зеле, спанак, кафе. Режимът е доста тежък, особено за чревоугодници, но ако искате да облекчите състоянието си, е по-добре да го спазвате.
Не бива да се консумират още пържени храни, някои видове подправки – хрян, магданоз, горчица и целина; от зеленчуците неблагоприятни за вашето състояние са гъби, боб и леща, грах, патладжани, лук, чесън, праз, бакла и не на последно място всякакви тестени храни, които съдържат мая.
Позволени са нетлъстите меса, като пилешко и риба, от време на време белтъка на яйцето, млечни храни (изкиснато сирене, извара, мляко), крем супи, всякакви плодове, пшеничен хляб, макарони, сухари, домати, салати, краставици, картофи, червена ряпа. Приемайте повече течности – различни плодови сокове, фрешове, много вода, билкови чайове.
Не сте обречени да спазвате този режим на хранене цял живот. Добре е да се ограничавате поне 3 до 5 месеца и след това постепенно и бавно да минавате към обща храна, като най-накрая оставете спанак, бобови храни, газирани напитки, кафе и алкохол.
Коментари
...