Различните храни и времето, необходимо за тяхното храносмилане

Различните храни и времето, необходимо за тяхното храносмилане

За поддържането на баланса и правилното функциониране на организма различни продукти, които консумираме, изискват своето време за храносмилане. То е изключително важно за свалянето на излишно тегло и оформянето на желаната фигура.

От една страна, правилното храносмилане зависи от човешкия метаболизъм, пол, възраст, здравословно състояние. От друга, обаче, всичко опира до продукта. Различните храни се разграждат по различен начин в организма. Някои изискват повече време, други изчезват за секунди. От темпото, с което се преработват, зависи колко бързо след тях ще огладнеете отново.

Храните, които се смилат по-бързо, се считат за източник на енергия. Те снабдяват организма с глюкоза. Ако обаче в тялото вече има остатъци от нея, би могло да се получи натрупване, което да доведе до мазнини и увеличаване на теглото.

Храните, които се смилат по-бавно, снабдяват организма с по-балансирана енергия, тъй като повишават нивата на захарта бавно. Все пак не можете да консумирате само такива продукти, тъй като това би изтощило стомаха и целия ви организъм.

Най-добрият вариант е да се консумира всякаква храна. По този начин организмът ще бъде защитен от пренатоварване, храносмилането ще се осъществява лесно, а вие ще бъдете пълни с енергия и сили през целия ден.

Има правило, според което за закуска и вечеря трябва да приемате храна, която се разгражда по-бързо, а за обяд – продукти, изискващи повече време за храносмилане, тъй като тогава организмът е с най-висока активност.

Време за храносмилане на храните

Ето какво време е необходимо на отделните продукти, за да се преработят в организма:

• Вода – преработва се веднага;

• Сок от плодове или зеленчуци – 15 до 20 минути;

• Сурови зеленчуци – 30 до 40 минути;

Зеленчуци, претърпели термична обработка – 40 минути;

Риба – 45 до 60 минути;

Салата, овкусена с мазнинен продукт (олио, зехтин) – 1 час;

• Всички видове млечни продукти – 2 часа;

Ядки – 3 часа;

Пилешко месо – час и половина до 2;

Телешко месо – 3 часа;

• Ангешко месо – 4 часа;

Свинско месо – 5 часа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати