Как да намалим хранителните отпадъци

Как да намалим хранителните отпадъци

Решението на проблема, произхождащ от прекалено голямото количество на хранителни отпадъци, които изхвърляме, е от изключително важно значение не само за нас самите, защото няма да пилеем пари (най-общо казано), но ще повлияе до голяма степен и за опазването на нашата планета.

Ето какви съвети и препоръки ни дава не някой друг, а самата Европейската комисия, след като подробно се е занимавала и обсъдила проблема с излишъка от хранителни отпадъци.

1. Пазарувайте само с предварително изготвен списък

Да, често се случва да сме привлечени от разнообразните промоции, които ни предлагат магазините за хранителни стоки и буквално претъпкваме хладилника си с продукти, които макар и да ни излизат "евтино" после отиват на боклука, защото не сме имали време да ги употребим.

2. Проверявайте срока на годност на продукта при закупуване

Ще е изключително глупаво, че дори и разточително от ваша страна, ако сте решили да каните гости през предстоящия уикенд, да си закупите необходимите продукти, свързани със "спретването" на тържествената трапеза още в началото на седмицата. Докато дойде време за посрещане на гостите, те най-вероятно ще са негодни за употреба и просто ще трябва да ги изхвърлите.

Как да намалим хранителните отпадъци

3. Следете упътванията за съхранение на храните

Винаги следете какви упътвания за съхранение на храни дава производителя на закупените от вас стоки. Някои храни изискват да се съхраняват във фризер, други в хладилник, а трети на стайна температура. Прочетете внимателно инструкциите, дадени ви от производителя им, за да можете наистина да ги използвате.

4. Въведете ред в хладилника си

Слагайте стоките с по-дълъг срок на годност в дъното му. Когато поставяте стоките, които имат по-кратък срок на годност, в предния ред на хладилника или кухненските ви шкафове, те ще ви напомнят, че трябва да ги използвате, дори и да сте забравили за наличието им.

5. Употребявайте това, което ви е "хартисало" от предходното ядене

Хранителни отпадъци

Ако свекърва ви ви е дала пределно ясно да разберете, че нейното "момченце" не може 2 пъти да яде една и съща храна или превъзпитайте "вашето вече пораснало момче", или ѝ се доверете и гответе такова количество храна, което би било достатъчно само за 1 хранене. Има и друг вариант - бъдете креативни и дори и да ви е останала храна от едно ядене, я трансформирайте в друга. Така например можете да превърнете сварения предходната вечер за боб чорба в чудесна бобена салата за утрешния ден.

6. Замразявайте излишните продукти

Да, не всичко може да бъде замразявано, но повечето зеленчуци и меса, за които установявате, че се оказват излишни засега, спокойно можете да оставите да "чакат реда си" във фризера.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати