На всеки се е случвало да попадне на рецепта, от която иска да приготви само половината или с други думи да намали размера на продуктите с ½ от от оригиналната рецепта. Например, намирате рецепта, пригодена за 6 души, но искате да я приготвите само за вас и половинката ви.
Няма нищо по-практично от това, но често при промяна на количеството на продуктите, крайният резултат е далеч от желания. За това ви е нужен лесен за употреба начин за намаляване размера на рецептата.
Това удобно ръководство ще направи всичко по-лесно за вас. Диаграмата е полезна, като, чрез проста математика позволява адаптирането на голяма рецепта към по-малка.
Когато рецептата казва: Намаляване на:
За да направите 1/2 на рецепта
1/4 чаша - 2 супени лъжици
1/3 чаша - 2 супени лъжици + 2 чаени лъжици
1/2 чаша - 1/4 чаша
2/3 чаша - 1/3 чаша
3/4 чаша - 6 супени лъжици
1 чаша - 1/2 чаша
1 супена лъжица - 1-1/2 чаени лъжички
1 чаена лъжичка - 1/2 чаена лъжичка
1/2 чаена лъжичка - 1/4 чаена лъжичка
1/4 чаена лъжичка - 1/8 чаена лъжичка
1/8 чаена лъжичка - 1 щипка
За да направите 1/3 на рецепта
1/4 чаша - 1 супена лъжица + 1 чаена лъжичка
1/3 чаша - 1 супена лъжица + 2-1/3 чаени лъжички
1/2 чаша - 2 супени лъжици + 2 чаени лъжици
2/3 чаша - 3 супени лъжици + 1-1/2 чаени лъжички
3/4 чаша - 1/4 чаша
1 чаша - 1/3 чаша
1 супена лъжица - 1 чаена лъжичка
1 чаена лъжичка - 1/4 чаена лъжичка
1/2 чаена лъжичка - 1/4 чаена лъжичка
1/4 чаена лъжичка - 1/8 чаена лъжичка
1/8 чаена лъжичка - 1 щипка
При намаляване на рецепти, може да се наложи да използвате по-малки тенджери. Времето за печене на по-малки количества храна може да бъде по-малко.
Когато разделяте и намалявате рецепти, не забравяйте:
1 чаша = 16 супени лъжици
1 супена лъжица = 3 чаени лъжички
1 чаша = 8 течни унции
1 течни унции = 2 супени лъжици
1 литър = 2 чаши
2 пинта = 1 литър
1 литър = 2 пинта
Коментари