Все още ли хвърляте корите от зеленчуците си на боклука? Чувствате ли се виновни, когато забележите увехналата маруля, която купихте преди няколко дни, в задната част на хладилника, но нямате представа какво да правите с нея?
Повече от половината от всички хранителни отпадъци, генерирани в Европейския съюз през 2021 г. – цели 153 милиона тона, идват от домакинствата.
ООН казва, че половината от всички плодове и зеленчуци, продавани в ЕС, завършват в кофата за боклук. Статистиката за хранителните отпадъци в Европа, континент, който се гордее със своето екологично съзнание и прогресивност, всъщност е доста мрачна.
Какво може да се направи, за да се справим с тези неприятни показатели? Най-напред, започнете от себе си. Можете да направите прости промени на индивидуално ниво, които ще променят света около вас.
И така, ако сте нетърпеливи да намалите хранителните си отпадъци, но не знаете откъде да започнете, ето няколко съвета за начало:
Запознайте се с компостирането
То не е само за хора с дворове! Компостирането може да бъде плашеща концепция. Идеята за купчина остатъци от храна, разлагаща се в и без това тясното ви жилище, може да накара кожата ви да настръхне. Но ако компостирането е нещо, от което сте заинтригувани, или ако искате малко безплатна богата на хранителни вещества почва за вашите стайни растения, липсата на пространство не е нещо, което трябва да ви спре. Има опции за компостиране за домове с всякакъв размер – разгледайте техниката за компостиране Бокаши (Bokashi), която е идеална за малки пространства.
Бъдете креативни с вашите зеленчукови кори
Зеленчуковите обелки са сред най-често срещаните кухненски отпадъци, които попадат в кошчето. Можете да ги хвърлите в компоста, ако имате такъв. Но можете също да използвате тази възможност, за да оставите вътрешния си готвач да се развихри!
Класическото нещо би било да направите малко домашен зеленчуков бульон, като добавите всички останали кори заедно с върховете на морковите, люспите от лук, увехналите билки, които изсъхват в хладилника, и аромати като чесън.
Потърсете рецепти в интернет как да направите зеленчуков чипс, като мариновате обелките и ги изпечете във фурната.
Вземете си добри съдове с капаци за съхранение
Друг ключ към загубата на по-малко храна е да купувате толкова нетрайни продукти, колкото знаете, че можете да изядете, и да ги съхранявате по начин, който ги запазва свежи възможно най-дълго. Започнете, като се отървете от фолиото и инвестирате в качествени стъклени съдове с капаци, така че вашите остатъци да останат свежи дни наред.
Открийте магията на аквафаба
Готвенето без отпадъци е упражнение за деконструиране на вашите предишни идеи за това какво работи в кухнята. Един от най-елегантните примери за съставка, която може да се използва по милиони различни начини, е аквафаба. Тази остатъчна течност в бурканите с нахут, която вероятно сте изхвърляли в канализацията, всъщност е течно злато.
Знаете ли, че можете да я използвате като заместител на яйцата за приготвяне на вегански десерти, майонеза и дори коктейли?
Замразете всичко
Говорейки за спасяване на храна, преди да се развали, вероятно не използвате достатъчно фризера си! Има толкова много неща, които можете да замразите и запазите, и толкова много техники, които да улеснят използването им в бъдеще. Може би сте чували за замразяване на пресни билки във форми за лед, за да направите еднократни порции ароматни ледени кубчета за по-късно.
Забавлявайте се, експериментирайки с нови рецепти
Най-добрият начин да се придържате към нов начин на живот, е да го направите забавен. Вместо да оказвате натиск върху себе си, за да спасите вашите отпадъци, защото е добре за околната среда и искате да бъдете добър гражданин на света, опитайте да преформулирате. Направете запазването на храните нещо, което ви гарантира изпробване на нови интересни рецепти и забавление в кухнята. Например - научете се как да съхраните дълго магданоз в хладилника. По този начин може цяла седмица да имате свеж магданоз, с който да украсявате и овкусявате омлетите или любимите си ястия.
Коментари