gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интуитивно хранене или как да се храним по-добре без диети

Интуитивно хранене или как да се храним по-добре без диети

интуитивно хранене

Интуитивното хранене е философия, която отрича традиционното спазване на диети и призовава във вслушването в сигналите на собственото тяло, които определят какво, къде, кога и колко да ядете. Подходът не е предназначен за отслабване, а по-скоро за подобряване на цялостното ви психическо и физическо здраве.

И така, какво е интуитивното хранене?

Интуитивното хранене започва с Евелин Триболей и Елис Реш, две регистрирани диетоложки, които промотират начина на живот от 90-те.

Философията отхвърля традиционните диети, които насърчават ограничаването и лишаването от определен вид храна и насърчават установяване на баланс с тялото си, за да определите сами колко сте гладни или сити в даден момент и след това да използвате тази информация, за да осъзнаете как, какво и кога да ядете.

Тя включва 10 основни принципа:

1. Отхвърлете манталитета на диетите

2. Почитайте глада

3. Помирете се с храната

4. Предизвикайте хранителната полиция

5. Уважавайте сития стомах

6. Открийте фактора на удовлетвореността

7. Почитайте чувствата си без да използвате храна

здравословно хранене

8. Уважавайте тялото си

9. Упражнявайте се - усетете разликата

10. Почитайте здравето

Интуитивното хранене помага ли за отслабване?

На този въпрос е трудно да се отговори, защото интуитивното хранене НЕ е диета, обещаваща загуба на тегло, нито е предписан план за хранене. Няма правила, които да следвате, само стратегии, създадени, за да ви помогнат да направите информиран избор за вашето лично здраве.

За някои следването на собствените сигнали на тялото може да спомогне в отслабването като вторичен резултат, но основната му цел е да ви откъсне от традиционните диети, които все още на са успели да ви помогнат да отслабнете по смислен начин (без лишения, ограничаване и премахване).

По какво се различава интуитивното хранене от съзнателното хранене?

Те са почти неразличими, но основната разлика е, че интуитивното хранене отрича “културата на диетите“ във философията си, докато съзнателното хранене се фокусира върху самото преживяване при храненето.

При интуитивното хранене има и специфични проучвания в сферата на лечението на неправилото хранене. И двете отхвърлят яденето с цел сваляне на килограми.

Какви са предимствата на интуитивното хранене?

Интуитивното хранене може да ви помогне да възвърнете увереността в собствените си хранителни навици и да се освободите от мисли за диети.

Интуитивното хранене има за цел да ви помогне да се чувствате добре с това, което правите в момента, но също така е подход, базиран на начина на живот, като средиземноморските хранителни модели. Може да ви помогне да отслабнете, ако се окаже, че се храните по причини, които нямат нищо общо с това колко сте гладни или сити, а заради конкретни чувства или лични предизвикателства.

Как да започна с интуитивното хранене?

хапване на ябълка

Ако някога сте се борили с объркването относно вашите лични хранителни навици, ето как да приложите интуитивната философия на хранене:

1. Спрете да разделяте храната на „добра“ и „лоша“. Придаването на стойност на храната, която ядете и начинът, по който се чувствате, й дава твърде много сила над вас.

2. Яжте последователно. Правете си лека закуска или цяло ядене на всеки 3 до 4 часа, което включва протеини, фибри и мазнини.

Повечето от нас не хапват достатъчно преди обяд, затова се постарайте да добавите допълнително едно яйце, супена лъжица орехово масло или парче сирене към закуската си, за да се наситите и да се заредите с енергия.

3. Пийте достатъчно вода. Нуждите на всеки могат да варират, но обикновено жените пият около девет чаши вода на ден.

4. Наспивайте се. Спането по 7-8 часа нощем влияе на нивата на енергията ви (и глада), така че се уверете, че получавате достатъчно сън.

5. Ограничете ограничението. Ако диетите за отслабване имаха дълготраен ефект, щяхме да сме забелязали досега. Принципът „помири се с храната“ е по-доброто мислене.

Понякога може да искате да избягвате конкретна храна въз основа на ситуацията, като например да изядете голям чийзбургер точно преди да се качите на влакче на ужасите, така че помислете за избора на храните, които ядете, въз основа на това как искате да се чувствате - преди, по време и след хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати