gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво може да излекувате с бъзак?

Какво може да излекувате с бъзак?

ползи от бъзак

Бъзакът е една от супер билките, които са широкоразпространени в лекуването на множество болести, особено по нашите географски ширини.

Още Хипократ е открил и потвърдил лечебните свойства на бъзака. Основно се използват плодовете и цветовете. Други части, като клоните или корените, не трябва да се използват, защото съдържат определен вид цианид, който е токсичен.

Основно съдържа витамин С, витамин А, както и каротин, различни алкалоиди, танини и др. Съчетанието от всички тези съставки подпомага множество заболявания или състояния. Дори се смята, че плодовете могат да лекуват и ракови заболявания като тези на кожата и стомаха. Това обаче не е научно доказано.

Независимо дали използвате плодовете, или цветовете на растението, свойствата му на антиоксидант и имуностимулатор са неоспорими. Помага при различни възпаления, за намаляване на стреса и за предпазване на сърцето от различни зловредни състояния.

При някои заболявания, той може да изиграе изключително добра поддържаща роля. Такива например са: запек; инфекции на дихателните пътища; главоболие; треска и висока температура; проблеми с бъбреците и отделителната система; стрес; мускулни болки.

бъзак

С употребата на бъзак обаче трябва да се внимава. Въпреки подчертано полезните му свойства и високото съдържание на различни витамини и антиоксиданти, той трябва да се приема в малки дози. Много хора препоръчват една лъжица сироп на ден или да сдъвчете едно-две изсушени плодчета.

Чаят от цвят от бъз е изключително ароматен и също полезен. Особено през зимните месеци това може много да подпомогне имунната ви система в борбата й с вирусите. Може да запарите една супена лъжица цвят от бъз в 300мл вода за около 15-20 минути и да консумирате три пъти на ден в равни количества.

Вземан в големи количества обаче, може да доведе до диария, повръщане, замайване и др. В случай, че сте алергични към него, е възможно да се появи обрив.

Ако сте бременна или пък кърмите, също не е препоръчително да вземате бъзак. Ето защо трябва да се консултирате с лекар, ако имате съмнения, че няма да ви повлияе добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти