Какво има в индустриалните замразени картофи за пържене

Какво има в индустриалните замразени картофи за пържене

Родината на картофите е регионът на Южна Америка, където до наши дни можете да намерите диво растение в естественото му местообитание. Картофите принадлежат към така наречените грудкови земеделски култури, които заемат важно място в храненето, както и в световната кулинарна традиция.

Изследователите уверяват, че за първи път картофите са започнали да се ядат на територията на дивите видове преди около 14 хиляди години. Местното население на Южна Америка смята картофите за важна част както от ежедневната си, така и от празничната си диета. В допълнение, картофите са били използвани в различни ритуали и култове, растението е донесено като подарък на боговете.

С течение на времето картофите се разпространяват по цял свят. През хилядолетната история на запознаването на човека с тях, хората са успели да измислят колосално количество различни кулинарни продукти, използвайки грудките на растението. От картофи се правят различни хранителни продукти като нишесте, брашно, както и чипс и други. Пържените картофи са може би една от най-популярните и широко разпространени храни, приготвени от картофи.

Замразени картофи за пържене

Пържените картофи се считат за национално ястие в много европейски страни. Американците обаче се смятат за истински фенове на пържените картофи. В САЩ обичат да приготвят бургери за бързо хранене с препечени и хрупкави картофи. В момента особено популярни в цял свят са индустриално замразените пържени картофи, които представляват парченца белени и специално нарязани на ленти картофи. Тяхното лесно и бързо приготвяне налага масовата им употреба.

Замразените картофи за пържене спадат към така наречените зеленчукови полуфабрикати. Обикновено се произвеждат чрез бланширане и шоково замразяване, само от картофи, олио, понякога сол и без допълнителни добавки. За да завършите процеса на готвене на замразените индустриално пържени картофи, просто трябва да изпържите продукта в голямо количество олио във фритюрник или тиган. Струва си да се подчертае, че замразените пържени картофи се отличават не само с добрия си вкус, но и с полезните си свойства.

Химичният състав на замразените пържени картофи съдържа значително количество витамини В, С и РР. В допълнение, замразените картофи за пържене са обогатени с фосфор, натрий, манган, желязо, калий, калций, както и селен, магнезий и други полезни за човешкото тяло минерали. От тук се вижда, че сами по себе си замразените картофи за пържене нямат токсични съставки, не са вредни за здравето.

Калорийното съдържание на замразените пържени картофи е 260 kcal / 100 г.

Съотношението на протеини, мазнини, въглехидрати на 100 г е:

Протеини : 2.83 г - 11 kcal - 4%

Мазнини : 14.95 г - 135 kcal -52%

Въглехидрати : 25.65 г - 39%

Къде може да възникне проблем?

Бланширани картофи

Както споменахме, самият продукт: индустриално замразени картофи за пърженене би трябвало да съдържа допълнителни добавки, които да са вредни за здравето. На пазара е възможно да се срещнат по-нискокачествни пакети със замразени бланширани картофи. Характерното за този продукт е, че картофите са направени от картофени брашно - т.е. не са обелени и нарязани парчета картофи, замразени в последствие.

Единствено използваната мазнина в процеса на бланширане е възможно да е некачествена при недобросъвестност на производителя. Стандартно се използва слънчогледово олио, но някои производители използват палмово или други заместители.

В заведенията за бързо хранене мазнината, в която се пържат замразените картофи, се загрява десетина пъти. И това е в най-добрия случай. От друга страна, се използват най-различни евтини мазнини, особено в големи вериги заведения. Порция пържени в такава мазнина картофи съдържа канцерогени и трансмазнини, които не са особено полезни.

Бланширани картофи  - състав

Излишъкът от сол заплашва състоянието на бъбреците. Сосовете, които се сервират в заведенията с това ястие, са богати на консерванти и захар. Всъщност, начинът на приготвяне и всички овкусяващи картофките подправки и сосове могат да нанесат вреда за здравето.

Всички тези вредни съставки могат да бъдат избегнати чрез приготвяне на картофите у дома - с минимално количество олио и сол и без търговски сосове. Пържените картофи могат да бъдат дори изпечени без масло. Просто използвайте белтъци вместо него. Потопете картофените пръчици в белтък и поставете във фурна, загрята до 220 градуса. Може да приготвите и по-полезни пържени картофи в еър фраър.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати