Двата плода чудо за белия дроб
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Двата плода чудо за белия дроб

Двата плода чудо за белия дроб

Двата плода чудо за белия дроб

Правилната белодробна функция е от изключително значение за здравето на целия организъм, защото през белите дробове се снабдяват с кислород всички тъкани и клетки на тялото.

Прочистването на дробовете се осъществява както чрез отказ от вредни навици като тютюнопушене и досег със замърсена среда, така също и чрез поддържане на добра хигиена. Нужни са и усилия за заздравяване на имунитета, който пази дихателната система от чести инфекции, както и от хронични заболявания като астма, бронхит и други. Могат да бъдат полезни и някои храни, които подпомагат детоксикацията на дихателната система.

Известно е, че плодовете се чистят към полезната храна, подходяща за превенция и лечение на редица заболявания. В това число са и болестите на белия дроб.

Болшинството плодове се нареждат сред тези, които са препоръчителни и за белия дроб най-вече заради изобилието от витамини, както и още много ценни хранителни вещества. Кои от тях обаче са най-добри храни за белия дроб точно?

За да се направи извод, е проведено проучване от американски специалисти с 500 участници на средна възраст 44 години. На всички доброволци преди експеримента е направено изследване на белодробната функция.

Анкетата е дала възможност за интересно заключение - най-добри резултати са показали тези от тях, които често включват в менюто си грозде и боровинки. С какво обаче тези два плода са чудото за белите дробове?

Червени боровинки за белия дроб

Най-вероятно причината се крие в наличието на антоцианини. Те са пигменти с мощно действие, които предпазват белодробната тъкан от окисление.

Боровинките са ценен източник на антоцианини като малвидина, цианидина, пеонидина, делфинидина и петунидина. Сокът от червена боровинка е не само вкусен, но и полезен за дихателната ви система.

Гроздето съдържа фенолното съединение ресвератрол. То предпазва и подпомага белите дробове в борбата срещу един от най-агресивните видове рак - този на белия дроб. Опитно е доказано, че ресвератролът е в състояние да намали размера на тумора до 45 процента.

Включването на плодове в менюто е от полза на целия организъм, но гроздето и боровинките имат благоприятно въздействие специално върху белите дробове. Затова е добре да ги имат предвид тези, които страдат от проблеми с белодробната функция.

Вижте задължително тази рецепта щит на белия дроб от д-р Неделя Щонова

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати