Енергизиращи смутита против пролетна умора

Енергизиращи смутита против пролетна умора

Ако все още се чудите каква точно е разликата между смутита и фрешове, не се притеснявайте толкова, защото ние сме насреща и знаем добре, че невинаги човек може да е запознат с всичко.

Казано съвсем накратко - смутита се приготвят от цели плодове чрез използването на блендер, без да се отнема и частица от вътрешността на самия плод, докато фрешовете се приготвят чрез изстискване на цитрусовите плодове, с което в изцедения сок не попадат и власинките на плода.

А смутито е една от най-добрите витаминни бомби, които може да си приготвяте през пролетния сезон. Мнозина от нас се чувстват отпаднали, без енергия след дългата зима. Добре познатата ни пролетна умора изсмуква живеца от нас точно тогава, когато трябва да сме най-жизнени.

Природата си знае работата и ни е дала голям избор свежи полезни дарове, с които да заредим тялото си и да му направим пролетен детокс. Нека видим кои са:

Енергизиращи смутита против пролетна умора

Онези, които по естествен начин ви даряват с много енергия и чийто сезон е именно пролетта.

Зелено смути

Енергизиращи смутита

Да, истината е, че най-добрите енергизиращи смутита против пролетна умора се приготвят от появилите се пролетно време:

- спанак, лапад, коприва и всякакви други зеленийки, за които се сещате.

Пролетно време организмът ни има остър недостиг на желязо и това е една от основните причини да усещаме умора. Решението е да си приготвите смути от зеленийки.

Зеленчукови-плодови смутита

Няма да ви насочваме към десертните смутита, защото те обикновено макар и енергийни, са и доста калорични. Можете да си приготвите класическо смути, което се състои от зеленчуци и плодове. За зеленчуци можете целогодишно да използвате:

- целина;

- моркови;

- корен джинджифил;

- краставица;

- авокадо.

Не забравяйте и зеленийките, пълни с желязо и съвсем сезонни.

Наред с лапад, киселец, рукола, спанак, магданоз и др. добавяйте и по 1 с.л. чия, защото самите семенца нямат особен вкус и могат да бъдат добавяни към всякакви смутита. Чията е извор на енергия и за мозъка, и за мускулите. Добавяйте я няколко дена към закуската си или следобедното си смути и съвсем скоро ще усетите разликата.

Повечето хора обаче не харесват чисто зелените смутита и им прибавят плодове за подобряване на вкуса. Няма да ви насърчаваме да използвате за тази цел ягоди, малини или червено грозде, защото макар и суперполезни и действащи енергийно, пролетно време те не са точно сезонни. И все пак, добавете всеки ваш любим плод, който намерите на пазара.

От плодовете може да добавяте винаги:

Енергизиращи смутита против пролетна умора

- банани;

- ягоди;

- замразени горски плодове;

- ябълки;

- круши;

- портокал

- киви;

- манго;

- авокадо.

А за още повече пролетна енергия, разгледайте тези рецепти за протеиново смути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати