Как да почистваме зеленолистните правилно преди консумация

Как да почистваме зеленолистните правилно преди консумация

Макар повечето зеленолистни зеленчуци да могат да се намерят целогодишно из по-големите магазини или пазари, е сигурно, че е най-добре да се наблегне на консумацията им именно през пролетта.

Причина за това изказване е не само, че тогава е "техният" си сезон и те са най-свежи, но и фактът, че пролетно време организмът ни изпитва недостиг на желязо, което присъства в изобилие в тях.

Колкото и да са полезни зеленолистните зеленчуци обаче, те трябва много старателно да бъдат почистени и измити преди консумация. При направено неотдавна изследване на предлаганите марули, спанак, киселец и други зеленолистни, се оказва, че в над 15 % от тях се откриват нитрати, а в над 60 % бактерията ешерихия коли, като последната е особено опасна за малки деца, бременни жени и хора с чувствителен стомах.

Това изследване не касае биопродукцията, но е добре да сте наясно, че и там често се намират отклонения от нормите. Всъщност да твърдим, че има продукт, който е на 100 % органичен и здравословен, е почти невъзможно.

Почистване на зеленолистни

За щастие, при добро почистване и измиване на зеленолистните, ние радикално намаляваме количеството на токсините, които могат да се съдържат в тях.

Виж как да изчистим нитратите.

Ето какво е важно да знаете и да сте сигурни, че можете спокойно да си похапвате любимата зелена салатка.

Преди да преминете към измиването на листата, трябва да премахнете най-външните, защото там се съдържат най-много токсини. Това важи особено за марулите и пролетните салати, които не са в категорията на биопродуктите.

Оптималното почистване на зеленолистните зеленчуци изисква тяхното накисване за около 15- 20 минути във вода, към която е прибавена някаква киселина като оцет или лимонов сок, защото тя убива до голяма степен бактериите в тях. Поне доскоро се твърдеше така.

Оказва се, че е най-добре за накисване на зеленолистните да се използва вода, в която е разтворена малко готварска сода. Препоръчителното количество на такъв разтвор е 1 ч.л. сода на 1 л вода.

Независимо в какъв разтвор сте накиснали зеленолистните обаче, е задължително и да ги измиете после със свежа вода.

Много често поради липса на време не "стигаме" до накисването на зеленолистните. В подобен случай е задължително да измиете всяко листо старателно под течаща вода, да премахнете от него излишната влага с помощта на кухненска хартия или центрофуга за зеленчуци и едва тогава да преминете към приготвянето на салата или друг вид ястие.

В случай че все още не разполагате с центрофуга за зеленчуци, искрено ви съветваме да си набавите. С нея и накисването, и почистването, стават най-лесно и удобно. Подобен уред струва около 10 лв., което го превръща в една чудесна инвестиция за домакинството ви.

Сода за почистване на зеленолистни

Той не само спестява време и усилия за почистването на зеленолистните зеленчуци, но върши тази дейност подчертано качествено. Много по-добре, отколкото ако сами измивате на ръка отделните листа, както и премахва остатъчната влага от тях, превръщайки ги в готов за консумация продукт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати