gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Отравяне с морски дарове - как да се предпазим?

Отравяне с морски дарове - как да се предпазим?

Отравяне с морски дарове - как да се предпазим?

Броят на отравянията с риба и морски дарове се увеличава поради увеличаването на потреблението на морски дарове, разширяването на международната търговия и туризма.

Отравянето с морски дарове може да бъде причинено от токсини, бактерии, вируси и паразити. Морските токсини не могат да бъдат вкусени или помирисани и нормалните процедури за готвене, замразяване, осоляване, сушене, пушене или консервиране няма да ги премахнат. Ако пътувате или често купувате риба, най-добре е да сте наясно с рисковете и да знаете какви стъпки да предприемете, за да предотвратите отравяне с морски дарове.

На първо място, причините за отравяне зависят от това къде морските дарове са били добивани, как са съхранявани и транспортирани до мястото на продажба.

Ако това е охладен продукт, тогава най-вероятно отравянето се случва с бактерии, размножили се върху тези продуктите, и техните токсини. Ако това е нещо замразено, тогава вероятно вече е било замразено не достатъчно прясно.

Ако става въпрос за хранителна токсикоинфекция, тогава човек едновременно има диария и тежка температура, интоксикация и треска. Освен това не е изключено повръщане и коремна болка в цялата му област.

Има и още един вид отравяне с морски дарове – белтъчното отравяне. Понеже морската храна са източник на протеини в големи количества, прекомерната им употреба или комбинация с други белтъчни храни може да доведе до отравяне.

И не на последно място, морските дарове, отглеждани в развъдници, често биват третирани с различни антибиотици и стимуланти на растежа, които също могат да предизвикат отравяне или алергична реакция.

Спасение чрез стомашна промивка

Отравяне с морски дарове - как да се предпазим?

В същото време отравянето с морски дарове не се различава от отравянията, дължащи се на други видове храни. Обикновено е съпроводено с гадене, повръщане, коремна болка, диария, виене на свят, висока температура. При токсичните отравяния, които не се лекуват своевременно, могат да настъпят и неврологични усложнения.

Лекарите разглеждат две неща: или самият продукт е остарял, разлага се и в резултат на разлагането се образуват токсини, които тровят храносмилателната ни система. Или това са токсините на бактериите, които са се размножили там. Механизмът ще бъде един и същ. Тоест, някакъв вид токсин действа върху стената на храносмилателната система, уврежда я и тогава всички симптоми започват да се появяват.

Като цяло това състояние се лекува лесно. На първо място, трябва да премахнете причинителя на отравянето. За да направите това, стомахът, първо, се промива с голямо количество вода, ако е необходимо се предизвиква повръщане.

След това се дават сорбенти като активен въглен или неговите аналози. Тогава, изгубените течности се възстановяват чрез пиене на подсолена вода или използване на специални медицински разтвори, тъй като при голяма доза токсини, получени от развален продукт, съществува риск от дехидратация.

Важното е да се вземат мерки навреме, защото последствията могат да бъдат сериозни и дори фатални.

Как да предотвратим отравяне с морски дарове

Морски дарове

- Не яжте сурова или недопечена риба или морски дарове;

- Не яжте риба, която се счита за опасна;

- Избягвайте да ядете риба, която има „остър“ вкус или изтръпване в устата при дъвчене;

- Не яжте баракуда или мурени;

- Не яжте месото на костур, лаврак, кефал или други големи рифови риби от топли води, където е известно, че се появява заболяването сигуатера;

- Ако искате да опитате суши, правете го само в проверени и доказани ресторанти;

Отравяне с морски дарове - как да се предпазим?

- Купувайте прясна риба само от проверени източници – очите и не трябва да са мътни;

- Купувайте морски дарове от лицензирани източници и проверете за свежестта им, всяка неприятна миризма не е за препоръчване;

- Има райони в света, където морските дарове са потенциално опасни и токсични; ако купувате екзотични морски дарове от далечни дестинации, първо, проверете дали те не крият някакви опасности;

- Когато купувате морски дарове от магазин, проверявайте външния вид, целостта на опаковката и срока на годност, при нужда изискайте документи.

- Съхранявайте цялата прясна риба в хладилника, особено пресен тон, скумрия, лаврак;

- При приготвяне на морски дарове използвайте високи температури и продължителна обработка;

- Ако имате алергия към протеинови храни, е по-добре да се откажете от консумацията на морски дарове.

Ако вече сте пострадали, желателно е да потърсите лекарска помощ. Самолечението може да бъде опасно за вашето здраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати